Jo Nesbo: Vôbec netuším, prečo je severské krimi také populárne

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 16:52 • 2 min
Jo Nesbo: Vôbec netuším, prečo je severské krimi také populárne

BRATISLAVA - Nórsky spisovateľ kriminálok Jo Nesbo, ktorý je v týchto dňoch na Slovensku, netuší, prečo je severské krimi také populárne. Priznal, že keď píše detektívky, využíva aj svoj strach z tmy, ktorý mal v detstve. Rovnako pripúšťa, že s inšpektorom Harrym Holeom má čosi spoločné.

slovakia

left justify in out

Otázku, prečo je severské krimi taký fenomém, dostáva Nesbo často. "A vždy sa snažím pôsobiť inteligentne a bystro a vždy na ňu odpovedám. Ale ak mám povedať pravdu, tak vôbec netuším," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave. Podľa neho to asi súvisí s tradíciou, keď sa z kriminálok stala seriózna literatúra.
     

S inšpektorom Harrym Holeom, ktorý vystupuje v sérii detektívok, má Nesbo napríklad rovnaký vkus na popkultúru. "Neskrývam, že prostredníctvom Harryho sa snažím propagovať hudbu, ktorú chcem, aby ste počúvali. Alebo jeho ústami môžete povedať to, čo by ste ako spisovateľ nepovedali. Že napríklad film Mela Gibsona Statočné srdce je najhorší film, aký kedy získal Oscara za najlepší film," povedal Nesbo. Priznal, že s Harrym má možno spoločnú aj kombináciu romantika a cynika.
     

Jo Nesbo (*1960, Oslo), súčasný nórsky spisovateľ a hudobník, pôvodným vzdelaním ekonóm a finančný analytik, spočiatku pracoval ako maklér a novinár. V roku 1997 odštartoval jeho literárnu dráhu kriminálny román Flaggermusmannen, prvá detektívka, v ktorej vystupuje osobitý a nekonvenčný kriminalista Harry Hole. Autorovi priniesla kniha okamžite obrovský úspech. Nesbo za ňu získal viaceré ceny. Nasledovali ďalšie knihy s Harrym Holem v hlavnej úlohe. V knihe Hodejegerne (Lovci mozgov, 2008) vytvoril novú hlavnú postavu Rogera Browna. Napísal tiež humorné knižky pre deti, v ktorých vystupuje ako hlavná postava doktor Proktor.
     

Nesbo patrí medzi najprekladanejších autorov na svete. Iba v rodnom Nórsku sa predali vyše dva milióny jeho kníh, čo je pri počte 4,5 milióna obyvateľov neuveriteľné číslo. 
     

Vo vydavateľstve Ikar od autora vyšlo: Séria s Harrym Holem: Netopierí muž (2014), Zrada (2008), Bohyňa pomsty (2010), Diablova hviezda (2010), Spasiteľ (2012), Snehuliak (2012), Pancierové srdce (2013), Prízraky (2013), Polícia (2014), Šváby (2015). Samostatné krimi-romány: Headhunters – Lovci mozgov (2012), Syn (2014).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies