Jiří Stivín, nekorunovaný kráľ jam session, oslávil 75 rokov

NETKY.SK • 24 November 2017, 16:50 • 2 min
Jiří Stivín, nekorunovaný kráľ jam session, oslávil 75 rokov

PRAHA - Svetovo uznávaný český džezmen a multiinštrumentalista Jiří Stivín oslávil jubileum vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

Virtuózny hráč na flaute a hudobný skladateľ je tiež významným interpretom staršej - stredovekej, renesančnej a barokovej hudby, ktorú využíva aj pri džezových improvizáciách. Jeho hudobný prejav charakterizuje nespútanosť, spontánnosť a časté prechádzanie medzi jednotlivými štýlmi.

 

Jiří Stivín sa narodil 23. novembra 1942 v Prahe v rodine technického úradníka a divadelnej i filmovej herečky Evy Svobodovej. Vyštudoval odbor kamera na Filmovej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe v roku 1965. Odboru sa však prakticky nikdy profesionálne nevenoval, viac ho priťahovala hudba. Hru na priečnu flautu sa učil súkromne u Milana Munclingra (1961-1963) a Jiřího Válka (1965-1968). V hre na saxofón je samouk, podobne ako aj v hre na rôzne typické, ale aj atypické dychové nástroje, hlavne píšťaly. Hudobné vzdelanie si však priebežne dopĺňal.

 

Jeho hudobné začiatky sú spojené so skupinou Sputnici, v roku 1964 spolu s Martinom Kratochvílom založili Jazz Q. Rok študoval na Kráľovskej hudobnej akadémii (Royal Academy of Music) v Londýne. Od 70. rokov účinkoval s viacerými džezovými formáciami, spolu s Rudolfom Daškom vytvorili zoskupenie System Tandem. V roku 1981 vydal dvojalbum Výlety, ktorý patrí medzi uznávané hudobné projekty. Vyučoval aj na pražskom konzervatóriu.

 

Venuje sa aj tvorbe hudby pre film a divadlo. V roku 1999 založil Centrum pre improvizáciu v umení so sídlom v obci Všenory pri Prahe, kde usporadúva a vedie improvizačné dielne. V roku 2007 dostal od prezidenta Václava Klausa vyznamenanie Za zásluhy o štát v oblasti kultúry a umenia.

 

Nahral viac ako štyri desiatky albumov sólovo alebo ako hosť s rôznymi hudobnými formáciami. Často hosťoval na hudobných projektoch slovenských hudobníkov ako sú Jaro Filip, Gabriel Jonáš, Zuzana Homolová a Desmod.

 

Jeho sestra Zuzana je česká herečka a bývalá členka Divadla Na zábradlí, jeho dcéra Zuzana je tiež herečkou a speváčkou, dcéra Markéta je flautistkou, syn Jiří hrá na bicie nástroje a druhý syn Adam na basgitaru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona