Jiří Menzel je po urgentnej operácii hlavy vo vážnom stave

NETKY.SK • 22 November 2017, 08:12 • 2 min
Jiří Menzel je po urgentnej operácii hlavy vo vážnom stave

PRAHA - Renomovaný český filmový a divadelný režisér i herec Jiří Menzel (79) leží po niekoľkohodinovej urgentnej operácii hlavy vo vážnom stave v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe-Střešoviciach v umelom spánku.

slovakia

left justify in out

Umelca hospitalizovali krátko po návrate z dovolenky. Možnou príčinou hospitalizácie je zápal mozgových blán. Režisérovi blízki sa k situácii odmietli vyjadriť. Manželka Olga povedala, že je to súkromná vec a vôbec sa k nej nebude vyjadrovať.

 

Pražský rodák získal v roku 1966 Oscara za film Ostře sledované vlaky a ďalšiu nomináciu na prestížne ocenenie Americkej filmovej akadémie si vyslúžil v roku 1985 za komédiu Vesničko má středisková. Súčasťou jeho filmografie sú aj snímky ako napríklad trezorový film Skřivánci na niti ocenený po desaťročiach na Berlinale, Postřižiny, Na samotě u lesa alebo Obsluhoval jsem anglického krále oceneným Českým levom.

 

Menzel má úctyhodnú zbierku trofejí z filmových festivalov v rôznych končinách planéty - od Benátok a Berlína cez Montreal a San Francisco až po San Sebastian.

 

Režisér spolupracoval s viacerými známymi pražskými divadelnými scénami vrátane Vinohradského divadla alebo Činoherného klubu, ale je uznávanou veličinou aj za hranicami ČR. V Maďarsku ho poznajú i z účinkovania vo viacerých tamojších filmových produkciách i zo spolupráce s divadlom Józsefa Katonu v Budapešti. Pedagogicky pôsobil na Britských ostrovoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona