Jiří Mádl má na konte ďalší režisérsky počin, predstavil ho v Bratislave

NETKY.SK • 31 Január 2019, 08:09 • 2 min
Jiří Mádl má na konte ďalší režisérsky počin, predstavil ho v Bratislave

BRATISLAVA - Osamelý starnúci muž objaví na streche svojej bytovky skrývajúceho sa Vietnamca. Taká je základná zápletka snímky Na streche, ktorá je druhým celovečerným filmom v réžii Jiřího Mádla.

slovakia

left justify in out

Český herec, ktorý oslovil už svojím prvým režijným počinom Pojedeme k moři (2014), odpremiéroval novinku v stredu (30. 1.) v Bratislave.

 

Pred bratislavským publikom Mádl prízvukoval, že na snímke Na streche pracovalo viacero slovenských tvorcov, medzi nimi aj oceňovaný kameraman Martin Žiaran. "Sme česko-slovenský film, keď sa pozriete na náš štáb, a to vidíte len jeho časť, to je úplná Koliba. Je to fakt veľmi silné zastúpenie, z piatich hlavných hercov sú dvaja Slováci," podotkol režisér a scenárista komediálneho príbehu a poďakoval všetkým, ktorí sa na ňom podieľali za slovenskú stranu, zvlášť vyzdvihol podiel RTVS. "Bez akýchkoľvek pochybností a hier sme počuli jasné 'áno'. Myslím, že to film na určitý čas nakoplo a možno aj svojím spôsobom zachránilo," vyhlásil na margo titulu, ktorý sa nerodil ľahko.

 

 

Režírujúcemu hercovi skomplikovala a oddialila nakrúcanie jeho druhého filmu smrť Jana Třísku, ktorý tesne pred štartom nakrúcania zahynul pri páde z Karlovho mosta. Hlavnú úlohu po ňom prevzal Alois Švehlík, ktorý stvárňuje profesora Rypara. Švehlíkov hrdina, bývalý stredoškolský profesor, poskytne dočasné útočisko mladému Vietnamcovi - unikajúcemu Songovi (Duy Anh Tran), ktorého našiel na streche svojho domu. Spolužitie dvoch odlišných ľudí - nevraživého pána a mladíka, ktorý hľadá východisko zo zúfalej situácie v neznámom meste, prináša mnoho tragikomických situácií, ale aj prekvapivých nápadov a riešení.

 

 

Na scenári začal Mádl pracovať v čase, keď študoval v Spojených štátoch scenáristiku. Príbeh podobný tomu filmovému prežil v New Yorku so spolubývajúcim Kórejcom. "Mal práve také životné ťažkosti a dosť neistú budúcnosť, veľmi som to s ním prežíval, stal sa mojou témou a inšpiráciou pre scenár," povedal 32-ročný Mádl, ktorého medzi mladé talenty českého filmu spolu s Vojtěchom Kotekom katapultovali Snowboarďáci (2004).

 

Postavu mnícha Cyrila si zahral v Jakubiskovom filme Bathory (2008). Hlavnú úlohu mu zveril Juraj Nvota v snímke Eštebák (2012), diváci si ho určite pamätajú aj vďaka snímkam Probudím se včera (2012) či Colette (2013).

 

Okrem ústrednej dvojice sa v trpko-sladkom komediálnom príbehu objaví napríklad aj hviezdny spevák a herec Vojtech Dyk, ale aj slovenská herečka Mária Bartalos, ktorú môžu diváci vidieť v kinách aj v novom slovenskom filme Trhlina. Hereckú zostavu Mádlovho režijného počinu Na streche dopĺňa pôvodom slovenský herec Adrian Jastraban, ktorý roky úspešne pôsobí v českej filmovej i seriálovej tvorbe a minulý rok stvárnil hlavnú postavu vo filme Dubček.

 

"Na streche je príbeh o stretnutí s niekým, koho považujeme za cudzinca, môže však byť súčasťou, ktorá nám chýba. Ak máte parťáka, môže byť život zatratenca, ktorého nikto nechce, celkom zábavný. Trocha ilegálneho správania s úmyslom niekomu pomôcť je motorom tohto filmu," hovorí o svojej novinke Mádl.

 

Film vznikol v produkcii českej spoločnosti Dawson Films a koprodukcii Českej televízie, Barrandov Studia, slovenského koproducenta Hitchhiker Cinema či RTVS. Do kín ho prináša od 7. februára distribučná spoločnosť Continental film.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona