Jiří Macháček vidí texty svojich piesní ako krátke príbehy

NETKY.SK • 10 Február 2015, 07:57 • 2 min
Jiří Macháček vidí texty svojich piesní ako krátke príbehy

PRAHA - Český herec, spevák a moderátor Jiří Macháček sa snaží na texty svojich piesní pozerať ako na samostatné krátke príbehy.

slovakia

left justify in out

„Vždy sa snažím ten text vidieť ako krátky filmový príbeh, ktorý sa musí odohrať v priebehu troch minút,“ uviedol v rozhovore pre agentúru SITA. Ako prvý vymýšľa podľa vlastných slov vždy refrén. „Človek musí mať najprv refrén. Kedysi som sa snažil písať najprv slohy a hovoril som si, že refrén k tomu už dopíšem, ale to je ako keď začnete stavať dom a nemáte základy,“ poznamenal. „Keď už ten refrén máte hotový, potom si hovoríte, k čomu by sa asi hodil, či je dobrý k príbehu, k zamysleniu alebo k nejakej dojemnej veci. Jednoducho zisťujete, čo ten refrén vlastne ponúka,“ vysvetlil 48-ročný rodák z Litoměříc. Ako dodal, texty piesní skladá vždy k hotovej hudbe. „Tak mám ten rámec pomerne jasne daný a vlastne sa už iba hrám,“ podotkol.

 

Inšpiráciu k vytvoreniu nového textu vidí známy umelec všade vôkol seba. „Človek sa dokáže inšpirovať úplne všetkým, čo je inšpiratívne,“ poznamenal. Jeho veľkými textárskymi vzormi sú Jiří Voskovec a Jan Werich. „Texty Voskovca, Wericha, Suchého, Mládka a Hanáka sú to najlepšie, čo v českej populárnej pesničke nájdete. Keď sa vám podarí napísať niečo, čo máte pocit, že sa tomu blíži, tak väčšinou zistíte, že tých ľudí vykrádate, pretože oni už skoro všetko dobré, čo čeština ponúka, napísali,“ povedal. „Slovenčina je v tomto lepšia, je taká spevnejšia. Čeština je taký krkolomný jazyk, ale zas má možno humornejšie spojenia,“ zamyslel sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies