Jimmy Page zverejnil skladbu Ramblize

NETKY.SK • 16 November 2013, 13:34 • 2 min
Jimmy Page zverejnil skladbu Ramblize

BRATISLAVA - Ide o mash-up piesní Ramble On od Led Zeppelin a Hypnotize, ktorú nahral rapper Notorious B.I.G..

slovakia

left justify in out

Britský hudobník a bývalý gitarista formácie Led Zeppelin Jimmy Page zverejnil skladbu Ramblize. Ide o mash-up piesní Ramble On od Led Zeppelin a Hypnotize, ktorú vydal zosnulý rapper Notorious B.I.G. na albume Life After Death (1997). Šesťdesiatdeväťročný Page skladbu streamuje prostredníctvom oficiálnej stránky www..jimmypage.com. Ramble On pochádza z albumu Led Zeppelin II (1969).

Led Zeppelin vznikli v roku 1968 a stali sa jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a tvorili ju gitarista Jimmy Page, spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Debutovali v roku 1969 eponymným albumom. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Ďalšie albumy sa vyznačovali experimentovaním a kapela s nimi absolvovala niekoľko rekordne predávaných svetových turné. Rozpad kapely prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia skupiny následne rozbehli svoje sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Magazín Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Notorious B.I.G., občianskym menom Christopher George Latore Wallace, má na konte albumy ako Ready to Die (1994), spomínaný Life After Death (1997) či Born Again (1999). Jeden z najvýznamnejších interpretov v histórii hip-hopu sa 8. marca 1997 zúčastnil na udeľovaní Soul Train Music Awards v Los Angeles, kde odovzdal cenu speváčke Toni Braxton. Po ceremoniáli sa objavil aj na afterpárty, odkiaľ odišiel o 0:30. O pätnásť minút neskôr auto s Biggiem, ako ho prezývali, zastavilo na križovatke, kde vedľa neho zastavil čierny Chevrolet Impala, ktorého vodič následne stiahol okienko a začal strieľať. Rappera okamžite previezli do Cedars-Sinai Medical Center, no jeho zranenia boli príliš vážne. O 1:15 ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho vraha polícia nikdy nevypátrala. Objavilo sa viacero teórií, pričom podľa niektorých išlo o pomstu súvisiacu so zastrelením Tupaca Shakura. Rapperi boli totiž hlavnými postavami takzvanej vojny medzi východným a západným pobrežím a mali viacero konfliktov. Notorious B.I.G. dokonca čelil obvineniam z účasti na Shakurovom zavraždení. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona