Jimmy Page pracuje na nových skladbách

NETKY.SK • 10 Máj 2014, 15:58 • 2 min
Jimmy Page pracuje na nových skladbách

BRATISLAVA - Britský hudobník Jimmy Page pracuje na nových skladbách. Bývalý gitarista už nefungujúcej legendárnej kapely Led Zeppelin to prezradil v rozhovore pre americký dvojtýždenník Rolling Stone.

slovakia

left justify in out

"Mám veľa materiálu, ktorý som zložil na akustickej gitare. Je toho naozaj veľa. Neviem však, s kým budem hrať. Mám materiál aj nadšenie a konečne na tom môžem začať pracovať," uviedol 70-ročný rodák z Londýna, ktorý v ostatnom čase pripravoval očakávané reedície albumov spomínanej kapely Led Zeppelin.

 

Jeden z najuznávanejších gitaristov tiež prezradil, že by rád napísal autobiografiu. "Premýšľam som, že napíšem knihu, ale chcel by som, aby vyšla až po smrti. Na hudobnej scéne sa pohybujem od 13 rokov. Zažil som všetky tie zmeny, explóziu Rock'n'rollu a prúdenie bluesu do Anglicka. Videl som o tom dobré dokumenty, ale ja som to aj prežil," povedal Page, ktorý v 60. rokoch minulého storočia pôsobil aj vo formácii The Yardbirds.

 

James Patrick Page pomáhal zakladať Led Zeppelin v roku 1968. Skupina sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a tvorili ju aj spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza nesmrteľná pieseň Stairway To Heaven. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy, pričom Pageovi vzdali rovnakú česť už tri roky pred tým, a to vďaka pôsobeniu v The Yardbirds.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona