Jimmy Page dostane Rock'n'Roll Soul Award

NETKY.SK • 17 Február 2015, 13:07 • 2 min
Jimmy Page dostane Rock'n'Roll Soul Award

LOS ANGELES - Britský hudobník Jimmy Page dostane Rock'n'Roll Soul Award.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatjedenročnému muzikantovi, ktorý sa preslávil ako gitarista už nefungujúcej kapely Led Zeppelin, vzdajú česť 18. februára v londýnskej O2 Academy Brixton v rámci udeľovania NME Awards britského týždenníka New Musical Express. "Túto špeciálnu cenu sme vytvorili práve preto, aby sme poukázali na jednu z najdôležitejších a najikonickejších postáv, aká kedy vzala do rúk hudobný nástroj. V popkultúre nie je nikto ako Jimmy Page a je pre nás cťou, že mu môžeme počas tohtoročného ceremoniálu udeliť Rock'n'Roll Soul Award," uviedol šéfredaktor NME Mike Williams.

 

Zoznamu kandidátov na NME Awards vládne kapela Kasabian, ktorá má osem nominácií. Sedem si na konto pripísali Royal Blood a Jamie T. Anglická formácia Suede si počas slávnosti prevezme Godlike Genius Award. 

James Patrick Page pomáhal zakladať Led Zeppelin v roku 1968. Skupina sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a okrem Pagea ju tvorili aj spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza jedna z najznámejších skladieb skupiny Stairway To Heaven. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Pageovi, ktorý nahrával aj s už nefungujúcou formáciou The Firm, Royom Harperom či Davidom Coverdaleom, vzdali rovnakú česť už tri roky predtým, a to vďaka pôsobeniu v The Yardbirds. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies