Jimmy Page by rád vystupoval s Led Zeppelin

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 09:19 • 2 min
Jimmy Page by rád vystupoval s Led Zeppelin

LONDÝN - Britský hudobník Jimmy Page by rád vystupoval s už nefungujúcou formáciou Led Zeppelin, ktorú v roku 1968 pomáhal zakladať. Sedemdesiatročný gitarista v rozhovore pre denník The New York Times tiež povedal, že je znechutený z toho, ako bývalý spevák kapely Robert Plant, ktorý tento rok plánuje vydať nový album, stále odmieta obnoviť činnosť skupiny.

slovakia

left justify in out

"Vlani mi povedali, že Robert Plant sa vyjadril, že v roku 2014 nebude robiť nič. Každý z nás by však rád opäť koncertoval. On ale hrá len akési hry, a keď mám byť úprimný, už som z toho znechutený. Nie som spevák, takže s tým nič moc nespravím. Určite by som však chcel koncertovať. Stále ešte dokážem hrať," uviedol Page, ktorý nedávno prezradil, že pracuje na nových skladbách.

 

Skupina Led Zeppelin sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a okrem Pagea a Planta ju tvorili aj basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza nesmrteľná pieseň Stairway To Heaven. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej (Led Zeppelin, 1969) a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies