Jimmy Page a Robert Plant žiadajú o zastavenie súdneho procesu pre skladbu Stairway To Heaven

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 16:09 • 2 min
Jimmy Page a Robert Plant žiadajú o zastavenie súdneho procesu pre skladbu Stairway To Heaven

BRATISLAVA - Anglickí hudobníci Jimmy Page a Robert Plant požiadali o zastavenie súdneho procesu v prípade údajného plagiátorstva týkajúceho sa skladby Stairway To Heaven, ktorú nahrali s už nefungujúcou kapelou Led Zeppelin.

slovakia

left justify in out

Michael Skidmore, pozostalý zosnulého gitaristu známeho ako Randy California uviedol, že spomínaná autorská dvojica skopírovala úvodnú časť gitarového riffu legendárnej skladby z piesne Taurus, ktorú California nahral v roku 1967 s americkou kapelou Spirit. Stairway To Heaven vyšla na mimoriadne úspešnej štvrtej štúdiovej nahrávke, ktorej Led Zeppelin nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971).


Právny zástupca Pagea a Planta Peter J. Anderson však uviedol, že sťažovateľov právnik Francis Malofiy doteraz nedokázal predložiť dostatok dôkazov, ktoré by potvrdili údajné plagiátorstvo. Upozornil tiež na výpoveď 72-ročného Pagea, ktorý minulý týždeň na súde v Los Angeles vyhlásil, že pieseň Taurus počul po prvý raz až pred niekoľkými rokmi, keď sa začalo hovoriť o možnom plagiátorstve. Hudobník vtedy takisto povedal, že v jeho viac ako deväťtisícovej zbierke vinylov a CD má aj prvý, eponymný album kapely Spirit z roku 1968, na ktorom sa nachádza Taurus, no nepamätá si, odkedy vlastní túto nahrávku. "Nemyslím si, že som počul ich prvý album," vyjadril sa Page.


Uznávaný gitarista tiež povedal, že mal rád tvorbu skupiny Spirit, ktorú v 60. rokoch minulého storočia počul v rozhlase. Uznal tiež, že Led Zeppelin hrávali v roku 1969 počas koncertov časť piesne Fresh-Garbage zo spomínaného albumu Spirit.


Šesťdesiatsedemročný Plant a Page sa predtým vyjadrili, že s kapelou Spirit v minulosti vystupovali na rovnakých miestach, no ich hudbu nepočúvali. Niekdajší basgitarista formácie Spirit Mark Andes ale vyhlásil, že skladba Taurus odznela aj počas koncertu v Denveri v roku 1968, kde spolu obe formácie hrali. Na súde už vypovedal aj bývalý basgitarista a klávesák Led Zeppelin John Paul Jones, ktorý povedal, že Page v minulosti nikdy nespomenul kapelu Spirit a on sám o tejto skupine počul až v súvislosti s údajným plagiátorstvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies