Jezídi žiadajú Haag, aby ich prenasledovanie islamistami vyšetroval ako genocídu

NETKY.SK • 24 September 2015, 14:40 • 2 min
Jezídi žiadajú Haag, aby ich prenasledovanie islamistami vyšetroval ako genocídu

HAAG - Právnici príslušníkov etnicko-náboženskej komunity jezídov z Iraku vyzvali dnes Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu, aby ich prenasledovanie extrémistami organizácie Islamský štát za to, že nie sú moslimami, začal prešetrovať ako prípad možnej genocídy.

slovakia

left justify in out

Dve skupiny jezídov odovzdali prokurátorke ICC Fatou Bensoudovej správu, v ktorej opísali násilnosti spáchané na nich oddielmi IS na severe Iraku, odkedy tam vlani v auguste prenikli.

 

V správe je aj informácia o hromadnej poprave viac ako 500 jezídskych mužov, o zabíjaní chorých a starých ľudí, znásilňovaní a zotročovaní stoviek žien a únosoch ich detí, ktoré islamisti donútili konvertovať na islam a bojovať v jednotkách IS.

 

Okresy Sindžár a Ninive opustilo viac ako 400.000 jezídov, ktorým pri úteku pomohli aj americké a iracké cielené nálety na pozície IS v tomto regióne. Jezídski utečenci momentálne žijú v táboroch na územiach spravovaných kurdskou regionálnou vládou na severe Iraku.

 

IS otvorene deklaroval, že jezídov a ich náboženstvo chce zlikvidovať. Jezídi sú síce považovaní za tajnú islamskú sektu, ale v skutočnosti sa v ich náboženstve zmiešali prvky hinduizmu, zoroastrizmu, manicheizmu, šamanizmu, judaizmu, kresťanstva a islamu - najmä súfizmu. Jezídi veria v Boha ako stvoriteľa sveta a v sedem anjelov, z ktorých najvýznamnejší je Meleké Tawus (páví anjel).

 

Predchádzajúci prokurátor ICC Luis Moreno Ocampo, ktorý zhromažďoval materiály ku kauze jezídov, v rozhovore pre agentúru Reuters v septembri uviedol, že podľa jeho presvedčenia je zaobchádzanie s jezídmi zo strany IS "jasným prípadom genocídy".

 

Bensoudová sa pred časom pripustila, že bojovníci IS sa v Iraku a Sýrii zrejme dopustili závažných zločinov. Vyzvala v tejto súvislosti medzinárodné spoločenstvo, aby zasiahlo, pretože jurisdikcia ICC sa na Irak a Sýriu nevzťahuje, keďže nie sú jeho členmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies