Jesenný dar prírody, na čo všetko možno použiť šípky

NETKY.SK • 9 September 2015, 16:00 • 2 min
Jesenný dar prírody, na čo všetko možno použiť šípky

BRATISLAVA - Prichádza jeseň a príroda pri zmene počasia, mení aj štedrú ponuku liečivých plodov. Jedným z nich je ruža šípová, ktorej liečivé účinky využívali už starovekí liečitelia. V ľudovom liečiteľstve sa používali všetky časti rastliny, jej kvety, korene, plody – šípky, a dokonca aj hálky vznikajúce na listoch kríkov.

slovakia

left justify in out

Napríklad okvetné lístky plnili funkciu preháňadla, z kvetov sa získavala silica alebo ružový olej, ktorý sa pridával do vonných kúpeľov a dodnes sa používa, hlavne na výrobu mydiel a parfumov.

 

Najznámejšie a najčastejšie využívané sú najmä plody šípovej ruže. Šípky sa dajú použiť čerstvé i sušené. Majú veľký obsah vitamínu C, karoténu, vitamínu B1, B2, K a vitamínu P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Plody šípovej ruže majú aj bohatý výskyt pektínov, triesloviny, organických kyselín a silice.


Šípky sú vzácne tým, že majú veľmi rôznorodé účinky. Vitamín C okrem iného znižuje lámavosť kapilár, a vitamín K má vplyv na normálnu zrážanlivosť krvi. Červené plody majú aj močopudný a sťahujúci účinok. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, a je možné ich využiť aj ako povzbudzujúci prostriedok pri rekonvalescencii. Šípky sú zároveň najlepším prírodným liekom proti paradentóze a ochoreniu ďasien.

Ruža šípová výrazne prispieva k zvyšovaniu odolnosti organizmu voči infekciám, odporúča sa pri zle hojacich sa ranách, napomáha správnemu zrastaniu kostí pri zlomeninách. Priaznivo vplýva aj na funkciu malého mozgu a látkovú výmenu v organizme.

 

Šípky majú všeobecne antidepresívne, antibakteriálne, protizápalové a prečisťujúce účinky. 

 

Najznámejším a najobľúbenejším použitím šípok je šípkový čaj. Príprava: Dozreté šípky sú najsladšie po prvom mraze. Očistíme ich od súkvetia a stopiek, usušíme prirodzene alebo pomocou sušičky, pomelieme a zaliejeme cca 2 PL lyžice suchej šípkovej zmesy jedným litrom horúcej vody.


Veľmi atraktívny je aj šípkový lekvár: šípky prepláchneme a dáme do hrnca, zalejeme vodou tak, aby netrčali nad hladinou. Varíme do mäkka. Necháme ich vychladnúť a precedíme cez husté sitko. Pridáme kryštálový cukor jedna k jednej a premiešame. Necháme do druhého dna postať, cukor sa rozpustí skoro všetok. Pridáme kyselinu citronovú -podľa chuti-nie veľa. Premiešame a po troške-2-3 naberačky-varíme do zhustnutia, hmotu naplníme do pohárov a hotovo.


Možnosťou je domáci šípkový sirup: Pripravíme si 1 kg zrelých šípiek, 2 litre vody a 1,5 kg krupicového cukru. Šípky prepláchneme v studenej vode a necháme odkvapkať a popučíme. Zalejeme ich litrom vody, za stáleho miešania privedieme do varu a ďalších 10 minút povaríme. Zmes treba ešte za horúca precediť cez husté sitko. Popučené šípky, ktoré zostanú v plátne ešte raz zalejeme 1 litrom vody a znovu povaríme za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate opäť precedíme a zmiešame s prvou dávkou. Potom pridáme pripravené množstvo cukru, ktoré miešame a mierne zahrievame až do rozpustenia pri teplote 80 – 90 stupňov najviac 10 minút. Poháre je ním najlepšie naplniť ešte za tepla a dobre uzavrieť. Skladovať by sa mal na chladnom mieste. Na jeho riedenie je pre osvieženie vhodná sóda.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies