Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
19. okt. 2019Kristián
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
06.10.2019 17:00 Gurmán
Jesenné recepty z tekvice
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
06.10.2019 17:00 Gurmán

Jesenné recepty z tekvice



BRATISLAVA - Tekvice sa dajú spracovať skutočne mnohorako. Nasladko, nakyslo, naslano. Zapojte fantáziu a pochutnajte si! Okrem šupky využijete z tekvice úplne všetko. Dokonca i semienka, ktoré sú vynikajúcou lahôdkou, keď ich upražíte. Plnohodnotne nahradia orechy. Čerstvú dužinu zasa môžete pridávať do leča, čatní, zmrzlín a jogurtových koktailov.


Tekvicový kompót

 

Suroviny:

1.5 kg tekvica hokkaido (očistená, pokrájaná), 300 gkryštálový cukor, 1 PL kyselina citrónová, 1 balíček vanilkový cukor

 

Postup:
Tekvicu/tekvice prepolíme, vydlabeme semienka, ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Kocky vložíme do hrnca, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a vanilkový cukor. Naloženú tekvicu zalejeme vodou, tak aby bola všetka ponorená a necháme ju odpočívať v náleve aspoň 2 hodinky. Potom zmes privedieme k varu a varíme do momentu, kým kocky nezmäknú a nezačnú strácať sovoju oranžovú farbu po krajoch. Odstavíme a stále horúcu zmes plníme do zaváraninových fliaš. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 90°C 20 minút. Kompóty obrátime hore dnom a necháme vychladnúť. Neskôr využijeme ako prílohu k jedlám či prípravu cesta alebo plnky do koláčov.  

 


Tekvicovo-cuketové placky

 

Suroviny:
500 g tekvica hokkaido, 500 g cuketa, 1 ks cibuľa, 3 strúčiky cesnak, 3 ks vajce, 130 g polohrubá múka, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti majorán, olej na vyprážanie

 

Postup:
Tekvicu a cuketu nastrúhame nahrubo. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a následne rozmixujeme na kašu. Všetko dáme do misy, pridáme vajíčka, múku, soľ, mleté čierne korenie a majorán. Múku pridávame postupne - podľa potreby môžeme ubrať alebo naopak pidať. Všetko spolu dobre premiešame. Na panvici rozhorúčime olej a vyprážame placky. Môžeme podávať napríklad s cesnakovým dresingom obohateným o jarnú cibuľku. 

 

 

Tekvicové mafiny s čučoriedkami

 

Suroviny
Cesto: 
1 ks malá tekvica (500 g), 250 g hladká múka, 1 balíček kypriaci prášok, 1 KL jedlá sóda, 150 g práškový cukor, 1 KL škorica, 1/2 KL sušený zázvor, 1/2 KL mleté klinčeky, 80 ml olej, 2 ks vajce, 100 g čerstvé čučoriedky
Na ozdobu: 250 g Mascarpone, 100 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 100 gčerstvé čučoriedky

 

Postup:
Tekvicu prepolíme ostrým nožom,  vydlabeme semienka a pokrájame na menšie kocky. Tekvicu zalejeme vodou a dáme variť, až kým nezmäkne (cca 15 minút). Scedíme a ponorným mixérom rozmixujeme na pyré. Necháme vychladnúť. V miske zmiešame naváženú múku s kypriacim práškom, sódou, cukrom a koreninami. V inej väčšej miske spolu vyšľaháme vajíčka s olejom a pridáme vychladnuté tekvicové pyré. Sypké suroviny presypeme k tekvicovej zmesi a zľahka spojíme obe položky do jemného cesta. Nakoniec jemne primiešame čučoriedky a zmes rozložíme medzi 12 papierových košíčkov, ktorými sme vystlali plech na mafiny. Z tohto množstva vyjde 12 veľkých alebo cca 20 menších mufiniek. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 20 až 25 minút. Medzitým si vyšľaháme mascarpone izbovej teploty s práškovým a vanilkovým cukrom na krém, ktorý potom natrieme alebo cukrárskym vreckom nastriekame na vychladnuté mafiny. Nakoniec dozdobíme čučoriedkami.

 

 

Dobrú chuť!



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok