Jesenné Dni otvorených pivníc sa tešia čoraz vyššej obľube medzi turistami

NETKY.SK • 28 September 2012, 11:58 • 2 min
Jesenné Dni otvorených pivníc sa tešia čoraz vyššej obľube medzi turistami

Jesenné Dni otvorených pivníc sa tešia čoraz vyššej obľube medzi turistami - Cestovanie Milovníci dobrého vína budú mať opäť možnosť nazrieť do pivníc malých i stredných vinárov malokarpatského regiónu. Trinásty ročník Dní otvorených pivníc sa uskutoční 1

slovakia

left justify in out

img

Milovníci dobrého vína budú mať opäť možnosť nazrieť do pivníc malých i stredných vinárov malokarpatského regiónu. Trinásty ročník Dní otvorených pivníc sa uskutoční 16. a 17. novembra. Pre tých šťastných, ktorí si vstupenky na toto obľúbené podujatie zakúpili včas, sa opätovne otvorí, tento rok rekordných 140 pivníc od Bratislavy až po Trnavu.
      Tento rok dalo Združenie Malokarpatská vínna cesta vstupenky do predajného okruhu 15. septembra. K dnešnému dňu je z ponúknutého objemu vypredaných asi 90 percent. Možno očakávať, že vstupenky na návštevu útulných pivníc a pivničiek malých a stredných výrobcov vína budú, tak ako každý rok, beznádejne vypredané. "Napriek kritike zo strany vinárskej verejnosti nemôžeme počet lístkov zvýšiť. Mnohé vinárničky by kapacitne nedokázali vstrebať tisíce putujúcich milovníkov dobrého vína a vysoká kvalita podujatia by nespokojnosťou návštevníkov len utrpela," uviedol pre TASR predseda Malokarpatskej vínnej cesty Milan Pavelka. Vstupenky sa predávajú v cene 40 eur. V nej je započítaný bonus 20 eur na nákup ľubovoľného vína v ktorejkoľvek pivnici. Účastník dostane vínny pas, mapu regiónu s otvorenými pivnicami a degustačný pohárik.
      Malokarpatská vínna cesta v sebe spája niekoľko fenoménov - víno, krajinu, históriu a gastronómiu oblasti rozloženej medzi Bratislavou a Trnavou ako veľkými centrami juhozápadného Slovenska. Medzi nimi ležia tri menšie vinohradnícke mestá Pezinok, Modra a Svätý Jur a desiatky vinohradníckych obcí. Podľa pôvodnej zákonnej klasifikácie bolo na Slovensku šesť vinohradníckych oblastí situovaných pozdĺž južnej hranice SR - Malokarpatská, Juhoslovenská, Nitrianska, Stredoslovenská, Východoslovenská a Tokajská. Novelou vinohradníckeho zákona zostala už len jediná – Tokajská. Najväčšou z nich však zostala Malokarpatská, ktorá aj napriek rozhodnutiu legislatívy sa snaží udržať tisícročné vinohradnícke a vinárske tradície v regióne.
      Od polovice 90. rokov minulého storočia sa vo vinohradníckych oblastiach Slovenska objavila myšlienka vytvorenia vínnych ciest, ktoré by využili danosti vinohradníckej krajiny, vína ako jedinečného nápoja a miestnej gastronómie na vytvorenie cielených produktov pre návštevníkov. Najďalej v tom pokročila Malokarpatská vínna cesta, ktorá sa z myšlienky už zmenila na ponuku celoročného programu podujatí viazaných na činnosti spojené s pestovaním viniča a výrobou vína i ponuku zariadení, typických pre tento vinohradnícky región. Malokarpatská vínna cesta aj v súčasnosti ponúka čoraz viac podujatí pre milovníkov vína v priebehu celého roka. Ich zoznam je každoročne publikovaný v špecializovanom kalendári a dostupný aj na webovom portáli MVC.
      Vinohradnícky a vinársky rok pre turistov tradične vrcholí na jeseň vinobraním, požehnaním vína a najmä Dňom otvorených pivníc, ktorý láka tisíce priaznivcov zo Slovenska i zahraničia. Na rozdiel od klasických miestnych a mestských vinobraní sa Deň otvorených pivníc usporadúva v rámci celej Malokarpatskej vínnej cesty od Bratislavy po Trnavu a návštevníci vyzbrojení vínnym pasom, ochutnávacím pohárikom a ďalším príslušenstvom putujú po regióne za svetlami kahancov nad bránami otvorených pivníc. Na Malokarpatskej vínnej ceste sa nepoteší iba milovník vína. Rovnakú šancu má aj milovník architektúry, histórie či putovania prírodou, veď už len cesta medzi vinicami je osviežením pre telo i dušu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies