Jesenná Bratislava v pohybe podporí tvorbu mladej generácie tanečníkov

NETKY.SK • 13 September 2012, 11:18 • 2 min
Jesenná Bratislava v pohybe podporí tvorbu mladej generácie tanečníkov

Jesenná Bratislava v pohybe podporí tvorbu mladej generácie tanečníkov - Kultúra Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe prinesie svoju jesennú časť od 23. do 30.

slovakia

left justify in out

img

Medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe prinesie svoju jesennú časť od 23. do 30. septembra. Spolu s domácimi tanečnými súbormi sa v nej stretnú umelci z Česka, Ruska a Rakúska. "Sústreďuje sa na mladých choreografov, dáva im možnosť prezentovať svoje práce, ale zároveň aj možnosť, aby získali nové zručnosti, skúsenosti, možno iný nový pohľad na choreografickú prácu prostredníctvom workshopov," uviedla pre TASR Miroslava Kovářová, riaditeľka festivalu.
      Program jesennej - edukatívnej časti 16. ročníka festivalu otvorí 23. septembra komorný minimalistický duet Mah Hunt, predstavenie tanečníkov a choreografov Lenky Vágnerovej a Pavla Mašeka z českého súboru DOT504. Tanečné zoskupenie, ktoré bolo vôbec prvým profesionálnym súborom fyzického tanečného divadla v Česku, sa divákom predstaví aj 24. septembra v spolupráci s medzinárodným súborom Teatr Novogo Fronta v diele Manson, celovečernej inscenácii o neslávne známom Charlesovi Mansonovi.
      Nastupujúca generácia tanečníkov z Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU a rakúskeho Konservatorium Wien Universität sa návštevníkom festivalu predstaví počas dvoch večerov (29.-30.9.). Mladí rakúski umelci z tanečného oddelenia Viedenského konzervatória prídu s predstavením Inbetween, domáci umelci sa predstavia v inscenácii Skin. "Ide o projekt, ktorý budú študenti Katedry tanečnej tvorby pripravovať s talianskym tanečníkom, pedagógom a choreografom Davidom Sportellim," priblížila na dnešnom stretnutí s médiami profesorka Irina Čierniková. Na projekte, ktorý vznikne na základe grantu od Ministerstva kultúry SR, sa zúčastní približne 16 študentov. "Verím, že to študentov obohatí, že budú mať možnosť spoznať novú prácu, nový rukopis, nové princípy a názory a dostanú pekný impulz do nového školského roka," poznamenala.
      Všetky festivalové predstavenia sa budú hrať v Alternatívnom divadle elledanse so začiatkom o 20.00 h. Súčasťou jesennej Bratislavy v pohybe je aj sprievodný program, ktorý ponúkne divákom úspešné inscenácie tanečných súborov elledanse - Jablko (25.9.) a Debris Company - Hexen (27.9.), ktoré mali premiéru v roku 2009. "Po Hexene sa bude premietať veľmi zaujímavý film Kto z koho od mladej choreografky Zuzany Burianovej, ktorá pôsobí v Žiline," doplnila Kovářová s tým, že projekciu bude sprevádzať vernisáž fotografií mapujúcich proces tvorby filmu.
      Jesenná časť Bratislavy v pohybe podporí tvorbu a prácu s mladou generáciou tanečníkov aj formou dvoch týždňových workshopov na VŠMU. Študentom a profesionálom z oblasti tanca ponúknu možnosť pracovať s renomovanými pedagógmi. "Mariko Tanabe predstaví svoj výskum v oblasti prepojenia tanca a Body Mind Centering, Davide Sportelli bude popri príprave choreografie pre študentov VŠMU vyučovať súčasnú techniku," dodala Miroslava Kovářová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies