Jeseň je ideálnym časom pre kontrolu a revíziu strechy

NETKY.SK • 10 November 2015, 09:39 • 2 min
Jeseň je ideálnym časom pre kontrolu a revíziu strechy

BRATISLAVA – Jesenná údržba strechy je dôležitou súčasťou starostlivosti o dom. Aj keď producenti kvalitných plechových striech dnes pripravujú krytiny z vysoko odolných materiálov, ktoré sú hladké, zabezpečené vrstvou umožňujúcou ľahšie roztápanie snehu a odtekanie vody a sú vysoko odolné aj proti hrdzaveniu, spoločnosť Ruukki Slovakia odporúča aspoň raz ročne, práve na jeseň, strechu skontrolovať.

slovakia

left justify in out

Revízia klasickej strechy a odkvapových systémov nezaberie podľa nej veľa času. Môže však zachrániť pred nepríjemnosťami a škodami, ktorých náprava stojí veľa úsilia i peňazí. „Kontrola strechy a odkvapových systémov v prvom rade spočíva vo vizuálnej prehliadke z vnútornej i vonkajšej strany strechy. Takáto kontrola môže odhaliť aj potenciálne problémy, ktoré sa môžu prejaviť napríklad až za mrazivého počasia alebo počas topenia sa snehu,“ priblížil špecialista z Ruukki Slovakia Jan Hála.

 

V prípade, že sa neobjavilo na streche žiadne riziko, prvou vecou, ktorú treba podľa neho urobiť, je vyčistenie odpadového systému. Toto prečistenie odkvapu považuje za dôležité robiť pravidelne koncom jesene, po období, keď väčšina lístia už zo stromov opadala. „Odkvapové žľaby a potrubia sa ľahko zanesú listami, čo môže zmenšovať priechodnosť v prípade silnejších dažďov a snehu. Funkčný odvodňovací systém je nevyhnutnosťou k tomu, aby sa zachovala životnosť strechy i celej budovy,“ upozornil Hála.

 

Všímať si treba najmä miesta spojov a krytinu pri komínoch, ktoré bývajú najviac problémové. Akékoľvek viditeľné „rany“ na povrchu strechy spoločnosť radí prekonzultovať s odborníkmi, ktorí strechu montovali, alebo so servisným strediskom, ktoré poskytujú výrobcovia striech. Pokiaľ si strecha vyžaduje len malé opravy náteru, ako sú škrabance a drobné poškodenia, dajú sa opraviť špeciálnymi nátermi, ktoré má výrobca v ponuke.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies