Jerzy Buzek privítal začiatok poľského predsedníctva EÚ

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 12:39 • 2 min
Jerzy Buzek privítal začiatok poľského predsedníctva EÚ

Jerzy Buzek privítal začiatok poľského predsedníctva EÚ

slovakia

left justify in out

img

Predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek v pondelok poobede pri príležitosti otvorenia plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu privítal začiatok poľského predsedníctva Rady EÚ, vyzdvihol výsledok referenda v Maroku a odsúdil najnovší zásah proti demonštrantom v Bielorusku. Europoslanci si tiež uctili pamiatku dvoch bývalých kolegov, ktorí skonali v uplynulých dňoch.
      "Očakávame, že toto predsedníctvo bude Európskemu parlamentu tak naklonené, ako bolo to maďarské," uviedol predseda EP na adresu poľského predsedníctva EÚ, ktoré začalo v piatok 1. júla a potrvá do konca tohto roku. Program svojej vlády na najbližších šesť mesiacov z hľadiska agendy EÚ predstaví poľský premiér Donald Tusk pred poslancami EP už túto stredu.
      Počas pondelňajšieho otváracieho dňa posledného predprázdninového zasadania EP Jerzy Buzek ohodnotil vývoj situácie v tesnom susedstve EÚ v posledných dňoch. Najskôr spomenul víkendové referendum v Maroku, kde ako uviedol je dobré, že občania Maroka prijali ústavné zmeny, avšak reformy sa tým neskončili. Treba v nich pokračovať ak majú naplniť túžby ľudí.
      Kritickejší a ostrejší tón zvolil predseda EP voči najnovším udalostiam v Bielorusku. Jerzy Buzek prítomným poslancom pripomenul, že stovky osôb boli zatknuté a budú postavené pred súd. V mene Európskeho parlamentu vyzval bieloruské úrady na ich "okamžité a bezpodmienečné prepustenie."  Otvárací deň júlového plenárneho zasadania EP bol aj v znamení pietnych spomienok, keď europoslanci si minútou ticha uctili úmrtie dvoch ich bývalých kolegov. Otto von Habsburg zomrel v pondelok 4. júla vo veku 98 rokov a Jan Kulakowski 25. júna vo veku nedožitých 81 rokov.
      "Otto von Habsburg bol jedným z prvých zástancov európskej integrácie, predsedom Medzinárodnej paneurópskej únie, poslancom EP za Európsku ľudovú stranu a veľkým podporovateľom rozšírenia EÚ o krajiny strednej a východnej Európy," pripomenul poslancom predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.
      Jan Kułakowski, v období socializmu emigrant žijúci a pracujúci v Belgicku pre rôzne odborové organizácie, bol jedným z hlavných architektov vstupu Poľska do EÚ a neskôr poslancom Európskeho parlamentu za skupinu európskych liberálov ALDE.
      "Jan Kułakowski významne prispel k tomu, že Poľsko mohlo prevziať predsedníctvo Európskej únie," uviedol v pondelok Jerzy Buzek.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona