Jens Weidmann: ECB nemôže svojou politikou vyriešiť krízu eurozóny

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 12:39 • 2 min
Jens Weidmann: ECB nemôže svojou politikou vyriešiť krízu eurozóny

Aix-en-Provence: Šéf Bundesbanky vyzýva vlády v eurozóne, abyrozštiepili príliš tesné väzby medzi bankami a vládnymi dlhopismi.

slovakia

left justify in out

Európska centrálna banka (ECB) nemôže vyriešiť krízu eurozóny, pripomína šéf nemeckej Bundesbanky Jens Weidmann v prejave, ktorý dnes prednesie na ekonomickom fóre vo francúzskom Aix-en-Provence a ktorý v predstihu poskytol médiám. Informovala o tom agentúra Reuters.

Weidmann zároveň vyzýva vlády v menovej únii, aby postavili svoje ekonomiky znova na nohy a sprísnili fiškálne pravidlá.

Prezident ECB Mario Draghi pred tromi dňami vyhlásil, že banka má v úmysle ponechať kľúčové úrokové sadzby na rekordne nízkej úrovni dlhšie obdobie. A dokonca ich môže ešte znížiť, ak rozhodnutie americkej centrálnej banky Fed, ktorá plánuje postupne utlmiť podporu ekonomike, vyvolá turbulencie na trhoch.

Menová politika ECB podľa Weidmanna výrazne prispela k zmierneniu ekonomických dôsledkov dlhovej krízy, ale nemôže ju vyriešiť. Krízu vyvolali štrukturálne chyby, a to si vyžaduje štrukturálne riešenie, pripomína.

Weidmann, ktorý je považovaný za jedného z "najostrejších jastrabov", teda stúpencov tvrdej politiky v 23-člennej Rade guvernérov ECB, nechce, aby banka príliš intervenovala a výrazne sa podieľala na riešení ekonomických problémov eurozóny.

"Na úplné uvoľnenie potenciálu spoločnej meny je potrebné vyvinúť úsilie na dvoch frontoch: jedným sú štrukturálne reformy a druhým zrušenie bezpodmienečných garancií pre banky a vládne dlhopisy,"uvádza sa v koncepte jeho prejavu.

Domnieva sa tiež, že vlády v eurozóne zatiaľ neprejavili dostatočné odhodlanie vzdať sa suverenity vo finančných otázkach, čo je podmienkou pre vytvorenie fiškálnej únie, preto by mali pridať a urýchliť zavádzanie dohodnutých krokov.

Šéf Bundesbanky zároveň vyzýva vlády v eurozóne, aby "rozštiepili" príliš tesné väzby medzi bankami a vládnymi dlhopismi. Nepáči sa mu, že európske banky vlastnia priveľa vládnych dlhopisov bez toho, aby si museli vytvoriť kapitálové rezervy na pokrytie prípadných strát z týchto obligácií. Preto navrhuje zmenu pravidiel o výške kapitálových rezerv tak, aby boli banky nútené brať do úvahy aj riziká svojej angažovanosti na dlhopisových trhoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies