Jennifer Lawrence zaplatili menej ako mužským kolegom

NETKY.SK • 15 December 2014, 16:04 • 2 min
Jennifer Lawrence zaplatili menej ako mužským kolegom

USA - Americké herečky Jennifer Lawrence a Amy Adams dostali za účinkovanie vo filme Špinavý trik (2013) údajne nižší podiel zo zisku ako ich mužskí kolegovia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z e-mailovej komunikácie, ktorá v novembri po útoku hackerov unikla zo serverov Sony Pictures. Ako uvádza portál The Daily Beast, kým herci Christian Bale, Bradley Cooper a Jeremy Renner a tiež režisér snímky David O. Russell získali podiely zo zisku vo výške deväť percent, obe herečky mali o dva percentuálne body menej. Podľa komunikácie medzi predstaviteľmi spoločností Columbia Pictures a Sony Pictures Entertainment pôvodne existoval rozdiel aj medzi Lawrence a Adams, tvorcovia snímky sa však rozhodli dorovnať výšku podielu u Lawrence z piatich na konečných sedem percent.

 

Dvadsaťštyriročná Jennifer Lawrence začínala kariéru v seriáloch, cez ktoré sa postupne prepracovala k účinkovaniu vo filmoch. Prelomom v jej kariére bola dráma Zmrznutá kosť (2010), za výkon v ktorej ju nominovali na niekoľko cien vrátane Oscara a Zlatého glóbusu. Celosvetovo známou sa však stala až v roku 2012 ako Katniss Everdeen z adaptácie dobrodružnej trilógie Hry o život. Postapokalyptickú hrdinku si zahrala aj v pokračovaní s názvom Hry o život: Skúška ohňom (2013) a dvojdielnej adaptácii záverečnej knihy série s podtitulom Drozdajka, ktorej prvá časť sa do kín dostala v novembri a príbeh sa uzavrie o rok neskôr. Vlani získala Oscara za účinkovanie v romantickej dramédii Terapia láskou (2012), pričom na toto prestížne ocenenie ju znovu nominovali aj tento rok vďaka snímke Špinavý trik (2013). Známa je tiež ako mutantka Raven s prezývkou Mystique z komiksoviek X-Men: Prvá trieda (2011) a X-Men: Budúca minulosť (2014). 

 

Amy Adams má na konte už päť nominácií na Oscara, a to za snímky Junebug (2005), Pochybnosti (2008), Fighter (2010), The Master (2012) a Špinavý trik (2013). Za všetky spomenuté okrem Junebug si vyslúžila tiež nominácie na Zlatý glóbus, ktorý mala šancu získať aj za film Začarovaní (2007). Jediný Zlatý glóbus si zatiaľ odniesla za snímku Špinavý trik. Známa je aj z filmov Chyť ma, ak to dokážeš (2002), Súkromná vojna pána Wilsona (2007), Noc v múzeu 2 (2009), Julie & Julia (2009), Priestupný rok (2010), Na ceste (2012), Muž z ocele (2013) či Ona (2013). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies