Jemenu hrozí vojna: Saudská Arábia uskutočnila prvé nálety proti proti šiitským povstalcom

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 08:24 • 2 min
Jemenu hrozí vojna: Saudská Arábia uskutočnila prvé nálety proti proti šiitským povstalcom

WASHINGTON/ADEN - Saudská Arábia v noci zo stredy na štvrtok začala uskutočňovať nálety proti šiitským povstalcom v Jemene známym ako Hautíovci, ktorí počas uplynulého dňa donútili k úteku z krajiny prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího.

slovakia

left justify in out

O začiatku leteckých operácií informoval saudskoarabský veľvyslanec v USA Ádil al-Džubajr, pričom obvinil povstalcov, ktorých podľa rozšíreného názoru podporuje iránsky šiitský režim, že "vždy volili cestuj násilia". Sunnitská Saudská Arábia podľa neho "urobí čokoľvek, čo bude nutné" na ochranu jemenského obyvateľstva a "legitímnej vlády". Al-Džubajr na tlačovej konferencii vo Washingtone odmietol prezradiť, či kráľovstvo pri zásahoch využíva pomoc zo strany spravodajských služieb USA.
Hovorkyňa Rady pre národnú bezpečnosť USA Bernadette Meehanová vydala vyhlásenia, v ktorom potvrdila konzultácie so Saudskou Arábiou, tvrdí však, že Američania sa na vojenskej intervencii priamo nepodieľajú. Spojené štáty rovnako ako Saudská Arábia podporujú zosadeného jemenského prezidenta Hádího. Saudskoarabská vláda medzitým vyhlásila, že do vojenských operácií v Jemene sa zapája ďalších deväť krajín, medzi ktorými však USA nie sú. Vojenská intervencia v Jemene mala byť témou zasadnutia ministrov zahraničných vecí Ligy arabských štátov, ktoré sa koná vo štvrtok a piatok v egyptskom Šarm aš-Šajchu.


Jedným z terčov saudskoarabských náletov bolo jemenské hlavné mesto Saná ovládané Hautíovcami, odkiaľ povstalecká televízia hlási desiatky mŕtvych civilistov. Vojenské lietadlá údajne útočili na miestne letisko, na čo sa jeden z vodcov povstaleckého hnutia pre stanicu al-Džazíra vyjadril, že nálety predstavujú agresiu voči Jemenu, ktorá môže "zatiahnuť región do širokej vojny".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies