Jemenský prezident odvolal vládu, aby upokojil protesty

NETKY.SK • 2 September 2014, 15:18 • 2 min
Jemenský prezident odvolal vládu, aby upokojil protesty

SANÁ - Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí rozpustil dnes vládny kabinet a navrhol vytvorenie vlády národnej jednoty v rámci opatrení, ktorých cieľom je upokojiť dlhotrvajúce protesty šiitských povstalcov.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na jemenské vládne zdroje o tom informovali agentúry Reuters a AP.
     

Vzbúrenecké hnutie Húsíov, ktoré dlho bojuje za väčšie práva svojej náboženskej menšiny v severnom Jemene, na krok prezidenta reagovalo vyhlásením, že bude pokračovať v protestoch. 
     

Líder povstalcov Abdalmálik Húsí v pondelok po niekoľkých týždňoch protivládnych demonštrácií, na ktorých sa v metropole Saná zišli desaťtisíce ľudí, vyzval na kampaň občianskej neposlušnosti.
     

Účastníci hromadných protestov, ktoré narušili život v Saná a konajú sa aj v ďalších mestách krajiny, žiadali odstúpenie vlády a opätovné zavedenie dotácií na pohonné hmoty. Hádí podľa vládnych zdrojov čiastočne splnil aj túto ich požiadavku, keď rozhodol o znížení cien benzínu a nafty o 30 percent. 
     

Zdroje agentúr uviedli, že nového premiéra má prezident vymenovať do jedného týždňa. Rozhodnutie odvolať vládu po prvý raz po dvoch rokoch podľa nich Hádí urobil po stretnutí s jej členmi a zástupcami politických strán.
     

Jemenský bezpečnostný činiteľ podľa AP uviedol, že Húsíovia pripravujú v hlavnom meste "revolúciu" po vzore Ukrajiny a že v nadchádzajúcich dňoch chcú vtrhnúť do sídla kabinetu a parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies