Jemenský prezident i vláda podali demisiu

NETKY.SK • 23 Január 2015, 06:47 • 2 min
Jemenský prezident i vláda podali demisiu

SANÁ - Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí sa dnes vzdal úradu krátko po tom, ako podala demisiu vláda. Parlament však odstúpenie hlavy štátu odmietol akceptovať, oznámila agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Najskôr neočakávane podal demisiu do rúk prezidenta jemenský premiér Chálid Bahá a celý jeho kabinet zložený z technokratov. Krátko nato oznámil svoj odchod z funkcie aj prezident Hádí. Urobil tak v liste adresovanom predsedovi parlamentu Jahíjovi al-Rajovi, ktorý sa v súlade s jemenskou ústavou stáva po odstúpení prezidenta dočasnou hlavou štátu. Svoj odchod bez ďalších podrobností zdôvodnil patovou politickou situáciou.  

      

Parlament však okamžite oznámil, že rezignáciu prezidenta neprijíma. Krízovú situáciu chcú poslanci riešiť na piatkovom mimoriadnom zasadnutí zákonodarného zboru. Šiitskí povstalci, takzvaní húsíovia, kontrolujúci metropolu Saná, odstúpenie prezidenta privítali ako "radostnú správu pre všetkých Jemenčanov". 
      

Najvyšší predstavitelia Jemenu odstúpili deň po tom, ako sa prezident dohodol so šiitskými povstalcami na podmienkach upokojenia situácie v hlavnom meste Saná. Stalo sa tak po obsadení prezidentského paláca húsíami, ktorí obkľúčili aj súkromnú rezidenciu hlavy štátu. Povstalci aj dnes zostali rozmiestnení v okolí oboch budov a prezident údajne stále zostáva ich faktickým väzňom. 
      

Hádí podľa nemenovaných vojenských predstaviteľov rezignoval po tom, ako mu húsíovia predložili ďalšie požiadavky, ktoré odmietol. Údajne od neho požadovali, aby sa v televízii prihovoril k národu a aby vymenoval ich predstaviteľov na posty v prezidentskej kancelárii, na ministerstve obrany i v provinčných metropolách. Vláda svoju demisiu vysvetlila tým, že nechce byť "vtiahnutá do bludiska nekonštruktívnej politiky, ktorá nemá nič spoločné so zákonom a poriadkom".
      

Jemen čelí hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou takzvanej arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila minulý rok, keď šiitskí povstalci dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. 
      

Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj nebezpečnej jemenskej odnože al-Káidy, ktorá sa prihlásila k nedávnemu útoku na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies