Jemenský prezident Hádí pricestoval po šiestich mesiacoch v exile do Adenu

NETKY.SK • 22 September 2015, 18:34 • 2 min
Jemenský prezident Hádí pricestoval po šiestich mesiacoch v exile do Adenu

ADEN - Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí priletel dnes na letisko v prístavnom meste Aden na juhu Jemenu. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa zdroje z prostredia letiska.

slovakia

left justify in out

Hádí sa vrátil do Jemenu po šiestich mesiacoch od odchodu do exilu v Saudskej Arábii po tom, ako sa k mestu priblížili povstalci zo šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov.

 

Prezidentov návrat je podľa agentúry Reuters najkonkrétnejším znamením toho, že sa vojenskej koalícii pod velením Saudskej Arábie podarilo od Iránom podporovaných milícií húsíov vybojovať dostatočne veľké územie na to, aby exilová vláda mohla obnoviť administratívne úkony vzťahujúce sa minimálne na časť krajiny.

 

Podľa zdroja z prostredia vlády oslávi prezident Hádí v Adene moslimský sviatok obetovania a následne odletí do New Yorku, kde má na pôde OSN predniesť prejav.

 

Hádího na letisku privítali premiér Chálid Baháh spolu s viacerými ministrami. Prví vysokopostavení činitelia sa do Adenu vrátili v uplynulom týždni, aby obnovili prechodné administratívne mechanizmy.

 

Premiér Baháh pricestoval do Adenu s niekoľkými členmi vlády 16. septembra. V exile v susednej Saudskej Arábii žili od marca. S premiérom sa do Adenu vrátili ministri vnútra, telekomunikácií, plánovania a sociálnych vecí a šéf rezortu pre záležitosti vysťahovalcov.

 

Boje v Jemene sa zintenzívnili koncom marca, odkedy sa postup jemenských šiitských povstalcov, známych ako húsíovia, snaží zvrátiť koalícia sunnitských krajín pod vedením Saudskej Arábie.

 

Jej nálety majú podporiť bojovníkov lojálnych medzinárodne uznávanému prezidentovi Hádímu, ktorý krátko pred začatím medzinárodnej ofenzívy ušiel do saudskoarabského Rijádu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies