Jemenský exprezident Sálih privítal mierový plán OSN

NETKY.SK • 5 November 2016, 08:01 • 2 min
Jemenský exprezident Sálih privítal mierový plán OSN

SANÁ - Vplyvný jemenský exprezident Alí Abdalláh Sálih, kľúčový spojenec dominantného húsijského hnutia vo svojej krajine, privítal v piatok ako "dobrý základ pre rokovanie" plán OSN na ukončenie 19 mesiacov trvajúcej občianskej vojny v Jemene.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Sálih sa vyjadril v čase, keď sa osobitný vyslanec OSN pre Jemen Ismáíl uld Šajch Ahmad stretol v jemenskom hlavnom meste Saná s predstaviteľmi povstaleckých húsíov a vyjednávačmi, ktorí zastupovali sily lojálne bývalému prezidentovi.

 

Vojenská koalícia pod velením Saudskej Arábie bojuje od marca vlaňajšieho roka proti húsíom podporovaným Iránom a Sálihovým lojalistom, ktorí majú pod kontrolou väčšinu severného Jemenu vrátane metropoly Saná. Cieľom tohto snaženia je vrátiť k moci medzinárodne uznávaného prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Ten minulý týždeň odmietol plán OSN, ktorý by ho vytlačil mimo diania a nastolil novú vládu.

 

Podľa nemenovaného vysokopostaveného diplomata OSN by Rijád mohol prijať túto iniciatívu a vyzval Hádího, aby sa s tým vyrovnal. Konflikt v Jemene pripravil o život už 10.000 ľudí a vyvolal závažnú humanitárnu krízu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies