Jemenskí povstalci po pohrebe svojho vodcu vypálili rakety na Saudskú Arábiu

NETKY.SK • 28 Apríl 2018, 17:44 • 2 min
Jemenskí povstalci po pohrebe svojho vodcu vypálili rakety na Saudskú Arábiu

SANÁ - Jemenskí šiitskí povstalci spriaznení s Iránom oznámili, že vypálili niekoľko balistických rakiet na územie susednej Saudskej Arábie krátko po tom, ako v bol sobotu v hlavnom meste Jemenu pochovaný jeden z vodcov povstaleckého hnutia, usmrtený pri nálete koalície pod saudskoarabským velením.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na správu televíznej siete al-Masíra, ktorá podporuje povstalcov známych ako húsíovia.

 

Podľa tohto zdroja húsíovia vypálili osem rakiet na významné objekty v oblasti Džázán na juhozápade Saudskej Arábie.

 

Správa neobsahovala ďalšie podrobnosti, raketový útok na Džázán však medzitým potvrdil predstaviteľ saudskoarabskej armády Turkí Málakí. Vo vyhlásení uviedol, že jemenskí povstalci vypálili na túto oblasť len štyri rakety, pričom "zámerne mierili na ľudnaté územie". Dodal, že saudskoarabská protivzdušná obrana všetky rakety zachytila a nebola zaznamenaná nijaká ujma na zdraví alebo majetku.

 

Tisíce podporovateľov povstaleckého hnutia sa predtým zúčastnili v jemenskej metropole Saná na pohrebe Sáliha Sammáda, predsedu húsíjskej Najvyššej politickej rady, a šiestich jeho spolupracovníkov, ktorí zahynuli 19. apríla pri vzdušnom údere Rijádom vedenej koalície v jemenskej pobrežnej provincii Hudajda. Najvyšší predstaviteľ húsíov Abdal Málik Húsí prisľúbil pomstu za Sammádovu smrť.

 

Podľa oficiálnych saudskoarabských údajov, ktoré prevzala DPA, húsíovia za posledné tri roky vypálili na Saudskú Arábiu vrátane hlavného mesta Rijád už 130 rakiet. Saudská Arábia stojí na čele vojenského ťaženia proti jemenským povstalcom od roku 2015.

 

Televízna stanica al-Arabíja v sobotu uviedla, že najmenej 38 povstalcov zahynulo počas uplynulej noci pri nálete Rijádom vedenej koalície v hlavnom meste Jemenu, ktoré ovládajú húsíovia. Terčom náletu bolo sídlo ministerstva vnútra, kde mali stretnutie poprední predstavitelia húsíjského hnutia.

Saudskoarabská štátna televízia uviedla, že pri nočnom nálete zahynuli aj dvaja lídri húsíov, bližšie detaily ani ich mená však nepriniesla. Samotní jemenskí povstalci sa k správam zatiaľ nevyjadrili.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies