Jemenskí povstalci odmietli päťdňové prímerie vyhlásené Saudskou Arábiou

NETKY.SK • 26 Júl 2015, 14:28 • 2 min
Jemenskí povstalci odmietli päťdňové prímerie vyhlásené Saudskou Arábiou

SANÁ - Vodca šiitských povstalcov v Jemene odmietol päťdňové humanitárne prímerie, ktoré vyhlásila medzinárodná koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters.

 

"Boj pokračuje a vojna neskončila," uviedol na twitterovom účte vzbúrencov ich vodca Abdalmálik Húsí.

 

Reagoval tak na ohlásený pokoj zbraní, ktorý by podľa neho prospel len sunnitským militantom z Islamského štátu (IS) a jemenskej al-Káidy.

 

Päťdňové prímerie ponúkla v sobotu medzinárodná koalícia, ktorá vedie leteckú ofenzívu voči jemenským šiitským povstalcom, takzvaným húsíom. Do platnosti malo vstúpiť dnes večer, minútu pred polnocou miestneho času (22.59 h SELČ).

 

Zastavenie paľby malo umožniť prísun humanitárnej pomoci pre milióny ohrozených Jemenčanov. Koalícia však zdôraznila, že bude reagovať na akékoľvek porušenie prímeria zo strany húsíov a ich stúpencov z radov jemenských ozbrojených síl.

 

Saudská Arábia a jej prevažne arabskí spojenci vedú vzdušnú ofenzívu voči Iránom podporovaným vzbúrencom v Jemene od konca marca tohto roku s cieľom obnoviť vládu exilového prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

 

Šiitskí povstalci bojujú aj proti jemenskej al-Káide a ďalším sunnitským extrémistickým organizáciám, ktoré ovládajú niektoré oblasti Jemenu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies