Jemenskí povstalci obsadili sídlo prezidenta, tvrdia, že nejde o puč

NETKY.SK • 21 Január 2015, 14:19 • 2 min
Jemenskí povstalci obsadili sídlo prezidenta, tvrdia, že nejde o puč

SANÁ - Jemenskí šiitskí povstalci od stredy rána strážia rezidenciu prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího namiesto jeho obvyklej prezidentskej stráže.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia hovorcu šiitského kmeňa Hautíovcov Muhammada al-Buchajtího však prezident nie je väzňom a svoje sídlo môže kedykoľvek opustiť. Povstalci, ktorí už majú v rukách celé hlavné mesto Saná vrátane prezidentského paláca, popierajú tvrdenia, že prezidenta zvrhli a tvrdia, že Hadí je stále pri moci. Vodca rebelov Abd al-Malik al-Hautí v nočnom televíznom vystúpení skritizoval Hádího, ktorý podľa neho nedodržal dohodu o zdieľaní moci uzavretú v septembri, keď Hautíovci obsadili Saná. Prezident tiež údajne kryje korupciu a odmieta nasadiť armádu proti miestnej odnoži al-Kájdy, s ktorou šiitskí povstalci taktiež bojujú.

 

Bezpečnostné sily v južnom meste Aden verné Hádímu uzavreli v stredu všetky prístupové cesty do prístavu. Zatvorený je prístav, letisko aj cestné ťahy vedúce do mesta. Bezpečnostný výbor, ktorý má na starosti bezpečnosť na juhu Jemenu, vo vyhlásení konštatoval, že šiitskí povstalci uskutočnili prevrat a ohrozili celý politický proces v krajine. 

 

Šiitská skupina so základňou na severe Jemenu sa v septembri zmocnila Saná po vlne násilia, ktorá si v meste vyžiadala najmenej 120 mŕtvych a tisíce obyvateľov donútila k úteku z domova. Hautíovci predtým organizovali v Saná masové protesty, pričom požadovali ústupky od vlády, ktorú Hádí nakoniec odvolal. Skupina bojuje za práva prívržencov šiitskej sekty známej ako zajdovci a podľa vlastných vyhlásení zároveň aj proti rozšírenej korupcii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies