Jemenské vládne sily oslobodili osem rukojemníkov vrátane Američana

NETKY.SK • 25 November 2014, 14:40 • 2 min
Jemenské vládne sily oslobodili osem rukojemníkov vrátane Američana

SANÁ - Skupinu siedmich Jemenčanov a jedného amerického vojenského experta oslobodili dnes zo zajatia skupiny al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP). Ich oslobodenie zrealizovali jemenské špeciálne jednotky, informoval web spravodajskej stanice BBC.

slovakia

left justify in out

Pri operácii zabili jemenské zložky sedem únoscov. Podľa nemenovaného zdroja sa záchranná misia uskutočnila v ranných hodinách neďaleko vojenskej leteckej základne Annad. Osemčlennú skupinu uniesli v juhojemenskej provincii Lahidž.
     

Oslobodený Američan pracoval ako vojenský inštruktor na základni Annad v Lahidži, približne 60 kilometrov severne od prístavného mesta Aden. Pre agentúru Reuters to uviedol zdroj z prostredia jemenskej vlády. 
     

Razia sa podľa nemenovaného zdroja agentúry AP konala s logistickou podporou USA. Americké veľvyslanectvo v hlavnom meste Saná oslobodenie bezprostredne nekomentovalo.
     

Skupina AQAP je napojená na teroristickú organizáciu al-Káida, operuje v Jemene a patrí medzi jej najnebezpečnejšie a najaktívnejšie odnože. Islamskí militanti v Jemene unášajú posledné roky množstvá ľudí; dôvodom je možnosť získania vysokého výkupného.
     

Jemen je v boji proti al-Káide dôležitým spojencom Spojených štátov. Jeho vláda povolila Washingtonu na svojom území realizovať vleklú vojnu bezpilotnými lietadlami proti islamským povstalcom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies