Jemenské vládne sily dobyli strategický prístav Muchá

NETKY.SK • 23 Január 2017, 21:34 • 2 min
Jemenské vládne sily dobyli strategický prístav Muchá

SANÁ - Spojenecké sily medzinárodne uznanej vlády Jemenu dnes dobyli od šiitských povstalcov strategický prístav Muchá na pobreží Červeného mora a prevzali nad ním kontrolu. Oznámil to brigádny generál Ahmad Sajf Jáfaí, ktorého sily vstúpili do mesta.

slovakia

left justify in out

Muchá patrí k najstarším prístavom v Jemene a je životne dôležitý pre povstalcov a ich spojencov, ktorí majú pod kontrolou metropolu Saná a väčšinu severu krajiny.

Saudskou Arábiou vedená vojenská koalícia podporuje jemenského prezidenta Abda Mansúra Hádího a pokúša sa obnoviť jeho vládu.

Cieľom útoku na prístavné mesto Muchá je obsadiť celé západné pobrežie vrátane prístavov Hudajda a Salíf, keďže sever krajiny je závislý od dovozu základných potravín a koaličné sily sa tiež domnievajú, že cez tieto prístavy prichádzajú do krajiny zbrane z Iránu.

Ak by sa Hádího sily zmocnili prístavov, povstalci budú z väčšej časti odrezaní od sveta, pretože Saudskou Arábiou vedená koalícia presadia bezletovú zónu, v dôsledku čoho je letisko v Saná uzavreté.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies