Jemenské úrady zmarili niekoľko teroristických útokov

NETKY.SK • 7 August 2013, 18:05 • 2 min
Jemenské úrady zmarili niekoľko teroristických útokov

SANÁ - Jemenské úrady zmarili plán teroristickej siete al-Kájda na obsadenie dvoch miest a niekoľkých ropných terminálov ako aj plán na únos cudzincov. V stredu o tom informoval hovorca jemenskej vlády Radží Bádí.

slovakia

left justify in out

Teroristi prezlečení do vojenských uniforiem chceli podľa neho získať kontrolu nad mestami Al-Mukallá a Ghajl Bavazír na juhovýchode krajiny. Chceli tiež uniesť cudzincov pracujúcich v ropných zariadeniach pri Al-Mukalle. Operácia bola údajne naplánovaná na pondelok 5. augusta a odhaliť sa ju podarilo dva dni predtým, povedal Bádí. Bezpečnostným silám sa podarilo zmariť aj útok na hlavný plynovod v jemenskej v provincii Šabwá, ktorý mohol ohroziť vývoz plynu do zahraničia. Islamskí militanti podľa Bádího plánovali aj útoky proti viacerým bankám, nešpecifikoval však proti ktorým.

Po výstrahe pred teroristickou hrozbou zatvorili svoje veľvyslanectvá v Jemene a ďalších krajinách regiónu Spojené štáty, Nemecko, Francúzsko i ďalšie západné štáty. Ministerstvo zahraničných vecí USA sa následne rozhodlo obmedziť prítomnosť svojho personálu v Jemene na minimum a varovalo všetkých Američanov, aby sa krajine momentálne vyhýbali. Dôvodom je "vysoká úroveň ohrozenia bezpečnosti pre teroristické aktivity". Podľa Washingtonu by mali občania USA vzhľadom na terajšiu situáciu odložiť cesty do Jemenu a v prípade, že sa už v krajine nachádzajú, "bezodkladne odísť".

Jemenská armáda už roky bojuje proti islamským militantom na juhu krajiny. Cieľom je vytlačiť islamistov napojených na al-Kájdu z území, ktoré získali na juhu a východe krajiny. Obnovenie stability v Jemene sa stalo aj prioritou medzinárodného spoločenstva, ktoré sa obáva, že al-Kájda by si v Jemene mohla naďalej posilňovať svoje pozície a ohrozovať aj susedné blízkovýchodné krajiny. Proti militantom bojujú jemenské jednotky za podpory USA, ktorým sa už podarilo získať späť viaceré južné mestá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies