Jemenská vláda vyzýva štáty Perzského zálivu na vojenskú intervenciu

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 15:44 • 2 min
Jemenská vláda vyzýva štáty Perzského zálivu na vojenskú intervenciu

KÁHIRA – Jemenský minister zahraničia Rijád Jasín vyzval v pondelok Radu pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) na vojenskú intervenciu v Jemene s cieľom zastaviť územný postup šiitských povstalcov známych ako Hautíovci.

slovakia

left justify in out

Jasín pre televíznu stanicu al-Džazíra povedal, že povstalci neustále rozširujú svoje územie, letecky útočia na neobsadené mestá a zatýkajú svojich odporcov. GCC a OSN tiež vyzval na vytvorenie bezletovej zóny nad oblasťami ovládanými Hautíovcami. „Treba zabrániť používaniu vojenských lietadiel z letísk, ktoré kontrolujú Hautíovci,“ vyhlásil minister.

 

Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí však ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra. Zosadený prezident Abd Rabbu Mansúr Hadí ušiel zo Saná do prístavu Aden na juhu, kde si vytvoril dočasné hlavné mesto. Takzvaní Hautíovci pokračujú vo svojom ťažení a v nedeľu sa zmocnili tretieho najväčšieho mesta Taizz. Osobitný poradca OSN pre Jemen varoval, že krajina sa dostáva "na pokraj občianskej vojny", a vyzval všetkých aktérov tamojšej krízy, aby ustúpili a riešili ju mierovými prostriedkami. Džamál Binumar sa tak vyjadril v rámci mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady venovaného situácii v Jemene. Bezpečnostná rada zasadala na žiadosť Hádího, ktorý ju vyzval na "urýchlený zásah v záujme zastavenia násilia".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies