Jemenská metropola vyhlásila výnimočný stav, nie je schopná čeliť cholere

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 12:19 • 2 min
Jemenská metropola vyhlásila výnimočný stav, nie je schopná čeliť cholere

SANÁ - V jemenskej metropole Saná vyhlásili výnimočný stav kvôli šíreniu cholery.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva v nedeľnom vyhlásení vysvetlilo, že výnimočný stav v Saná vyhlásilo po tom, ako tam úmrtnosť prekonala "obvyklý stav" i kapacity zdravotného systému, ktorý nie je schopný zvládať vzniknutú situáciu. Vo vyhlásení sa uvádza, že za posledné dva týždne v meste zaznamenali 2567 prípadov cholery.

 

Vyhlásenie vládneho úradu bolo zverejnené krátko po tom, ako Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) informoval, že cholera si v Jemene za posledné dva týždne vyžiadala životy 115 ľudí.

 

Podľa MVČK existujú obavy, že v 14 jemenských provinciách je cholerou nakazených približne 8500 ľudí. V oblastiach ohrozených touto chorobou žije celkovo 7,6 milióna ľudí, predpokladá OSN.

 

V dôsledku viac než dva roky trvajúceho ozbrojeného konfliktu je v Jemene zničená sanitárna infraštruktúra, čo prispieva k šíreniu nákazy. Patogénne látky totiž takto ľahšie prenikajú do vodných zdrojov a množia sa a šíria vplyvom tepla a silných zrážok.

 

Pôvodcom cholery je baktéria Vibrio cholera, ktorá sa prenáša najmä orálno-fekálnou cestou. Typické pre choleru sú vodnaté hnačky, pričom najmä u detí hrozí smrť z dehydratácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona