Jemen žiada OSN o humanitárnu pomoc kvôli ničivým cyklónom

NETKY.SK • 9 November 2015, 08:08 • 2 min
Jemen žiada OSN o humanitárnu pomoc kvôli ničivým cyklónom

SANÁ - Jemen požiadal OSN o humanitárnu pomoc po tom, čo ho zasiahol druhý ničivý cyklón počas jedného týždňa. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Jemenský minister rybolovu Fahd Selim vyhlásil, že vyčíňanie cyklónu Mengh si vyžiadalo život minimálne jedného človeka a spôsobilo rozsiahle škody na súostroví Sokotra, nachádzajúceho sa zhruba 360 kilometrov od jemenského pobrežia. "Obyvatelia ostrova čelia záplavám, silným vetrom a hustým dažďom," Selim, rodák z ostrova Sokotra, napísal na sociálnej sieti Facebook. "Obraciame sa na OSN a jej humanitárne agentúry so žiadosťou o okamžitý zásah prostredníctvom záchranných tímov."

 

Selim takisto požiadal o pomoc susedný Ománsky sultanát.

 

Miestni obyvatelia potvrdili, že záplavy poškodili desiatky domov a zničili početné verejné zariadenia na Sokotre. Juhovýchodný Jemen pritom minulý týždeň zasiahol aj cyklón Čapala (bengálsky: nepokojný), ktorý si vyžiadal osem životov a vyhnal z domovov viac než 40-tisíc ľudí. Víchor vyvracal stromy z koreňov a potápal lode miestnych rybárov. Mnohé pobrežné lokality zaplavilo.

 

Miestni obyvatelia búrky takejto intenzity nezažili už niekoľko desaťročí.

 

Cyklóny zhoršujú katastrofálnu humanitárnu situáciu v chudobnej krajine, v ktorej prebiehajú boje medzi šiitskými povstalcami podporovanými Iránom a vládou prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. Hádí má podporu sunnitskej vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona