Jemen požiadal USA o bezpilotné lietadlá na boj proti al-Káide

NETKY.SK • 23 August 2013, 08:29 • 2 min
Jemen požiadal USA o bezpilotné lietadlá na boj proti al-Káide

SANÁ - Jemen požiadal Spojené štáty, aby mu dodávali bezpilotné lietadlá na boj proti regionálnej odnoži siete al-Káida. Oznámil to dnes jemenský prezident Rabbú Mansúr Hádí, ktorého citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prezident vo vystúpení pred policajnými kadetmi prisľúbil, že boj proti miestnym islamistom bude pokračovať dovtedy, kým nezložia zbrane. Súčasne informoval, že počas nedávnych protiteroristických operácií zahynulo 40 členov al-Káidy. Jemenský líder nahneval minulý rok mnohých obyvateľov svojej krajiny tým, že dal Washingtonu bezvýhradný súhlas s kontroverznými útokmi bezpilotných lietadiel, ktorých počet vzrástol za vlády prezidenta USA Baracka Obamu. 

Hádí tento krok zdôvodnil svoj súhlas argumentom, že Jemen nedisponuje technológiami, ktoré by boli schopné vykonávať takéto "presné vojenské misie", čo by sa však teraz mohlo zmeniť. "O otázke pomôcť nám získať tieto technológie som hovoril s americkou vládou." povedal Hádí pre štátnu agentúru Saba. Jemenská armáda s americkou podporou minulý rok vytlačila militantov al-Káidy a jej spojencov z ich bášt na juhu, ktorých sa zmocnili počas politických nepokojov. Militanti sa však odvtedy preskupili a opäť začali podnikať útoky proti vládnym predstaviteľom a zariadeniam.

Jemen začiatkom mesiaca vyhlásil, že prekazil zámer al-Káidy zmocniť sa na východe krajiny dvoch ropných a jedného plynového exportného terminálu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies