Jemen potrebuje urgentnú humanitárnu pomoc, obyvatelia sú na pokraji hladomoru

NETKY.SK • 2 August 2017, 09:27 • 2 min
Jemen potrebuje urgentnú humanitárnu pomoc, obyvatelia sú na pokraji hladomoru

NEW YORK - Približne 70 percent obyvateľov Jemenu potrebuje humanitárnu pomoc, 60 percent nevie odkiaľ dostanú ďalšie jedlo a takmer sedem miliónov ľudí je na hranici hladomoru, tvrdí miestny riaditeľ Rozvojového programu Organizácie Spojených národov (OSN) Auke Lootsma.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v utorok počas videokonferencie s novinármi, počas ktorej tiež uviedol, že potravinová kríza v krajine je "človekom vytvorená katastrofa" spôsobená nielen desiatkami rokov chudoby a nedostatku investícií, ale z časti aj ekonomickými trestami využívanými v rámci vojenskej taktiky. Ako tiež uviedol, koniec občianskej vojny, ktorá v krajine zúri už takmer tri roky, "je ešte v nedohľadne".

Riaditeľ rozvojového programu tiež uviedol, že OSN zaznamenala za uplynulé štyri mesiace takmer 400-tisíc prípadov cholery a skoro 1 900 úmrtí spôsobených touto chorobou. Okrem toho tiež v ostatných dvoch týždňoch krajinu sužuje aj epidémia meningitídy. Podľa Lootsmu sú v Jemene takmer dva milióny detí, ktoré trpia akútnou podvýživou, čím sa stávajú náchylnejšími na choleru a tá je potom príčinou ešte väčšej podvýživy. "Predpokladáme, že epidémia cholery bude aj napriek najväčším snahám agentúr OSN vytvárať chaos," povedal.

Deväťdesiat percent jedla v Jemene je importovaných, uviedol Lootsma a dodal, že dovoz potravín do krajiny je momentálne veľmi náročný, pretože je málo komerčných dovozcov a tí čelia viacerým problémom vrátane uzavretých letísk či komplikácií v prístavoch. Potravinovú krízu komplikujú aj zvýšené ceny jedla a pokles kúpnej sily Jemenčanov, z ktorých väčšina bola chudobných ešte pred začiatkom vojny. "Aj napriek tomu, že je jedlo dostupné na trhu, je momentálne pre mnohé chudobné rodiny finančne nedostupné," vysvetlil.

Jemen je ako "autobus smerujúci na okraj útesu. Namiesto toho, aby zabrzdil, ten čo ho riadi, len pridáva plyn a je jasné, že havaruje," opísal situáciu riaditeľ rozvojového programu a dodal, že si myslí, že je ešte šanca ho zachrániť, ale čas na to im uteká. Zdôraznil tiež, že je aj málo finančných prostriedkov na podporu Jemenčanov a vyzval darcov, ktorí sa v apríli zaviazali OSN s podporou, aby prispeli.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies