Jehovovi svedkovia majú i naďalej v Rusku zakázanú činnosť: Najvyšší súd ich odvolanie zamietol

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 07:22 • 2 min
Jehovovi svedkovia majú i naďalej v Rusku zakázanú činnosť: Najvyšší súd ich odvolanie zamietol

MOSKVA - Ruský Najvyšší súd zamietol v pondelok odvolanie Jehovových svedkov voči zákazu ich činnosti v krajine.

slovakia

left justify in out

Jehovovi svedkovia sa teraz mienia obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu. "Ešte nie sme na konci," povedal ich právnik Viktor Ženkov.

 

Ministerstvo spravodlivosti v marci pozastavilo činnosť Jehovových svedkov a požiadalo najvyšší súd, aby zastavil ich aktivity. Najvyšší súd 20. apríla vyhovel žiadosti rezortu a zakázal činnosť Jehovových svedkov, pričom označil túto náboženskú komunitu za extrémistickú organizáciu, nariadil skonfiškovanie jej majetku a zatvorenie jej 395 lokálnych pobočiek.

 

Jehovových svedkov už v januári vyhlásil za extrémistickú organizáciu moskovský mestský súd. V Rusku predtým zatvorili osem lokálnych pobočiek tejto skupiny na základe tvrdenia o šírení extrémizmu.

 

Jehovovi svedkovia majú v Ruskej federácii podľa vlastného vyjadrenia 170.000 stúpencov. Skupina sa počas uplynulého roka dostala pod narastajúci tlak vrátane zákazu distribúcie literatúry, ktorým dochádzalo k porušovaniu ruských protiextrémistických zákonov. Ministerstvo spravodlivosti vyhlásilo, že Jehovovi svedkovia "predstavujú hrozbu pre práva občanov, verejný poriadok a bezpečnosť".

 

Jehovovi svedkovia sú však iba jednou z viacerých náboženských skupín, ktoré sa v uplynulých rokoch dostali do pozornosti ruských orgánov. Opatrenie známe ako Jarovej zákon (nazvaný podľa jednej z jeho autoriek, poslankyne Štátnej dumy Iriny Jarovej), ktoré vstúpilo do platnosti minulý rok, sprísňuje obmedzenia týkajúce sa aktivít náboženských skupín, a to najmä menších denominácií ako mormóni a niekoľkých protestantských siekt.

 

Vzhľadom na postup úradov voči Jehovovým svedkom ESĽP Rusko viackrát odsúdil na zaplatenie odškodného a Moskvu upozornil, že tým porušuje základné práva, ako sú sloboda vierovyznania, prejavu a združovania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona