Jeff Beck bude hviezdou Jarných bratislavských jazzových dní

NETKY.SK • 3 Marec 2011, 08:11 • 2 min
Jeff Beck bude hviezdou Jarných bratislavských jazzových dní

Jeff Beck bude hviezdou Jarných bratislavských jazzových dní - Kultúra Jeff Beck, jeden z najlepších gitaristov na svete, zavíta počas svojho aktuálneho turné aj do slovenskej metropoly. Jeho koncert na Jarných bratislavských jazzových dňoch 24.

slovakia

left justify in out

img

Jeff Beck, jeden z najlepších gitaristov na svete, zavíta počas svojho aktuálneho turné aj do slovenskej metropoly. Jeho koncert na Jarných bratislavských jazzových dňoch 24. júna v športovej hale na Pasienkoch bude výnimočný aj pre samotného londýnskeho rodáka, v deň koncertu oslávi 67. narodeniny.
      Do Bratislavy príde ovenčený troma cenami Grammy, za najlepšie rockové inštrumentálne vystúpenie, najlepšie popové inštrumentálne vystúpenie a najlepšiu popovú vokálnu spoluprácu, ktoré dostal 13. februára na 53. ročníku udeľovania Grammy Awards v los angeleskom Staples Centre. Z predchádzajúcich rokov už má doma päť týchto cien.   Podľa amerických hudobných kritikov je Jeff Beck momentálne najlepším muzikantom v Spojených štátoch. O jeho kvalitách vypovedá nielen množstvo cien, ale aj slová chvály od kolegov, či dlhotrvajúca spolupráca s takými hviezdami ako sú Eric Clapton, Rod Steward, Sting, Stevie Wonder či Roger Waters.
      Na bratislavských Pasienkoch sa tento fenomenálny hudobník predstaví v sprievode kapely, v ktorej hrá bubeník Narada Michael Walden, klávesák Jason Rebello a basová gitaristka Rhonda Smith, ktorá vystúpila na Bratislavských jazzových dňoch 2008 s vlastným projektom Karma Deuce.
      Geoffrey Arnold Beck (*24.6.1944, Wallington, Londýn), jeden z najlepších anglických bluesrockových gitaristov, začínal v roku 1963 v skupine Tridents. V rokoch 1965 a 1966 bol členom skupiny Yardbirds, v ktorej hrali také osobnosti ako Eric Clapton či Jimmy Page. V roku 1967 sa rozhodol pre sólovú dráhu a založil si vlastnú sprievodnú formáciu The Jeff Beck Group. V období 1972 až 1974 hral v superskupine Beck, Bogert & Appice, od roku 1976 spolupracoval s Janom Hammerom. Na svojom konte má viac ako dvadsiatku vydaných albumov a kompilácií, najnovším je štúdiovka Emotion & Commotion z apríla 2010. Na svojom konte má po februári osem cien Grammy. Americký hudobný magazín Rolling Stone ho v zozname 100 najlepších gitaristov všetkých čias zaradil na štrnáste miesto. Do Rock'n'rollovej siene slávy sa dostal dvakrát, ako člen skupiny The Yardbirds (1992) aj ako sólový hráč (2009).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona