Jedzte plnotučné mliečne výrobky! Štúdie preukázali, že sme ich zatracovali neprávom

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 14:00 • 2 min
Jedzte plnotučné mliečne výrobky! Štúdie preukázali, že sme ich zatracovali neprávom

Plnotučné mliečne výrobky vôbec nie sú také škodlivé ako sa uvádzalo, práve naopak, telu prospievajú!

slovakia

left justify in out

Určite ste počuli nejedného výživového poradcu hanlivo sa vyjadrovať na adresu plnotučných mliečnych produktov. Vraj, ak si chcete udržať štíhlu líniu a zdravie, mali by ste radšej voliť ich nízkotučné varianty, prípadne sa mlieku úplne vyhnúť. Omyl! Štúdia priniesla pozoruhodné výsledky.

 

Profesor Dariush Mozaffarian sa výskumu vplyvu tukov na ľudský organizmus venuje už viac ako 15 rokov. Počas celého tohto obdobia podrobil pozorovaniu 3333 ľudí a zistil, že tí, ktorí mali vo svojom jedálničku zahrnuté plnotučné mliečne výrobky, mali o 46 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky v porovnaní s tými, ktorí im neholdovali.

 

Odborníci na zdravú výživu často tento typ produktov zaznávali a svojich klientov od ich konzumácie odhovárali kvôli podozreniu, že práve tuky sa podieľajú na vzniku cukrovky a obezity. Ukázalo sa však, že pravda je iná. Tým , že zo stravy vyradíme tuky, prijímame menej energie a máme tendenciu kompenzovať si ju cukrom. Cukor je však pre metabolizmus oveľa väčším nepriateľom a jeho zvýšená konzumácia zodpovedá za zvyšovanie rizika vzniku cukrovky. Zároveň, pokiaľ ho máme prebytok, mení sa na tuk a ukladá sa v tele, čo následne spôsobuje obezitu.

 

Iná štúdia realizovaná na vzorke 18 438 žien zverejnená v časopise American Journal of Nutrition uvádza, že konzumácia plnotučných mliečnych výrobkov pravdepodobnosť obezity dokonca znižuje, konkrétne o 8 percent.

 

Na základe týchto zistení odborníci odporúčajú do stravovania zaradiť aj plnotučné syry či jogurty. Pokiaľ sa budú užívať v zdravej miere, teda v súlade s požadovaným denným príjmom kalórií, telu škodiť nebudú, naopak budú prospešné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies