Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
27. nov. 2020Milan
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
11.04.2018 14:00 Zaujímavosti
Jedzte plnotučné mliečne výrobky! Štúdie preukázali, že sme ich zatracovali neprávom
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
11.04.2018 14:00 Zaujímavosti

Jedzte plnotučné mliečne výrobky! Štúdie preukázali, že sme ich zatracovali neprávom



Plnotučné mliečne výrobky vôbec nie sú také škodlivé ako sa uvádzalo, práve naopak, telu prospievajú!


Určite ste počuli nejedného výživového poradcu hanlivo sa vyjadrovať na adresu plnotučných mliečnych produktov. Vraj, ak si chcete udržať štíhlu líniu a zdravie, mali by ste radšej voliť ich nízkotučné varianty, prípadne sa mlieku úplne vyhnúť. Omyl! Štúdia priniesla pozoruhodné výsledky.

 

Profesor Dariush Mozaffarian sa výskumu vplyvu tukov na ľudský organizmus venuje už viac ako 15 rokov. Počas celého tohto obdobia podrobil pozorovaniu 3333 ľudí a zistil, že tí, ktorí mali vo svojom jedálničku zahrnuté plnotučné mliečne výrobky, mali o 46 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky v porovnaní s tými, ktorí im neholdovali.

 

Odborníci na zdravú výživu často tento typ produktov zaznávali a svojich klientov od ich konzumácie odhovárali kvôli podozreniu, že práve tuky sa podieľajú na vzniku cukrovky a obezity. Ukázalo sa však, že pravda je iná. Tým , že zo stravy vyradíme tuky, prijímame menej energie a máme tendenciu kompenzovať si ju cukrom. Cukor je však pre metabolizmus oveľa väčším nepriateľom a jeho zvýšená konzumácia zodpovedá za zvyšovanie rizika vzniku cukrovky. Zároveň, pokiaľ ho máme prebytok, mení sa na tuk a ukladá sa v tele, čo následne spôsobuje obezitu.

 

Iná štúdia realizovaná na vzorke 18 438 žien zverejnená v časopise American Journal of Nutrition uvádza, že konzumácia plnotučných mliečnych výrobkov pravdepodobnosť obezity dokonca znižuje, konkrétne o 8 percent.

 

Na základe týchto zistení odborníci odporúčajú do stravovania zaradiť aj plnotučné syry či jogurty. Pokiaľ sa budú užívať v zdravej miere, teda v súlade s požadovaným denným príjmom kalórií, telu škodiť nebudú, naopak budú prospešné.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: netky IK

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok