Jedzte maslo a schudnete

NETKY.SK • 28 Október 2017, 13:37 • 2 min
Jedzte maslo a schudnete

BRATISLAVA - Chcete úspešne schudnúť a mať krásnu pevnú postavu? Potom musíte mať v jedálničku okrem iného dostatok tukov. Okrem zdravých rastlinných tukov stavte tiež na takzvané MCT tuky, ktoré sú v masle alebo kokosovom oleji.

slovakia

left justify in out

Veľmi dobre sa vie, že tuky sú v jedálničku mimoriadne dôležité. Nedá sa však povedať, že všetky tučné jedlá sú dobrou voľbou. Všeobecne sa za prospešné tuky považujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v panenských olejoch, avokáde či semienkach. V poslednej dobe sa ale stále častejšie ospevujú MCT tuky z masla alebo kokosového oleja.

 

Skratka MCT pochádza z anglického názvu "medium-chain triglycerides" (triglyceridy so stredným reťazcom). Ide o tuky so stredne dlhým uhlíkovým reťazcom, ktoré sú vďaka tomuto reťazcu lepšie rozpustné vo vode. Veľkou výhodou týchto látok je, že sa v organizme dokážu veľmi rýchlo vstrebať a metabolizovať. Z čriev prechádzajú priamo do pečene, kde sa premieňajú na ketóny, čo je okamžitý zdroj energie. Táto energia z ketónov je potom využitá pre svalovú prácu a tým chráni svaly pred ich odbúravaním.

 

MCT pre športovcov znamenajú superrýchly zdroj energie, ale nielen to. Pomáhajú tiež chrániť svaly.

 

MCT tuky sú ideálna náhrada sacharidov. Tieto tuky totiž zasýtia na podstatne dlhší čas a preto nemáte potrebu prijímať toľko jedla. Navyše nadbytočný príjem sacharidov vedie k ukladaniu do tukových zásob. Naopak nadbytočný príjem MCT tukov vedie k termogenéze čiže tvorbe tepla, nie k ukladaniu do tukových zásob.

 

Napomáhajú k navýšeniu činnosti vášho metabolizmu, teda urýchľujú spaľovanie tukov. V neposlednom rade majú MCT tuky antioxidačné a protizápalové vlastnosti. A tiež pomáhajú črevu zbaviť sa škodlivých mikroorganizmov, ako sú patogénne baktérie, vírusy, plesne a parazity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies