Jedzte cestoviny s omáčkou amatriciana, pomôžete obetiam zemetrasenia

NETKY.SK • 27 August 2016, 07:36 • 2 min
Jedzte cestoviny s omáčkou amatriciana, pomôžete obetiam zemetrasenia

RÍM - Milovníci jedla a šéfkuchári v Taliansku aj mimo neho vyzývajú reštaurácie, aby podávali viac cestovín s omáčkou amatriciana a pomáhali tak stredotalianskemu mestečku Amatrice, zasiahnutému 24. augusta ničivým zemetrasením, kde sa toto výdatné jedlo zrodilo. Informovala o tom dnes svetová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prosté sedliacke cestovinové jedlo, ktoré tvorí paradajková omáčka s bravčovým lalokom a ktoré je posypané talianskym tvrdým ovčím syrom pecorino, pochádza práve z Amatrice. Tento týždeň v stredu nadránom ho zničilo silné zemetrasenie a vyzývatelia si želajú, aby časť ziskov z predaja slávneho jedla išla na pomoc pri obnove zničených oblastí.

 

Obyvatelia stredovekého mesta na vrchu kopca sa pripravovali na každoročnú, už 50. slávnosť jedla, ktorá sa mala konať najbližší víkend a mala byť venovaná práve cestovinám s omáčkou amatriciana - pasta all'amatriciana. Namiesto toho však budú ľudia pochovávať mnoho mŕtvych mužov, žien a detí, usmrtených ničivým zemetrasením zo stredajšieho skorého rána, ktoré obyvateľov aj návštevníkov zastihlo v spánku. Celkovo boli zničené tri obce - o život prišlo 278 ľudí, z nich 218 v Amatrice.

 

Niektorí gurmáni teraz dúfajú, že symbol zničeného mesta, ktoré toho stratilo najviac, aspoň môžu využiť na dobrú vec.

 

Taliansky food blogger a grafický dizajnér Paolo Campana zverejnil výzvu už v stredu a na Facebooku napísal: "Musíme konať rýchlo."

 

"Pasta all'amatriciana je symbol," povedal dnes pre agentúru AP. "Takže som rozhodnutý využiť tento symbol na pomoc."

 

Požiadal reštaurácie, aby zaradili jedlo do svojho menu a venovali dve eurá z každej predanej porcie priamo talianskemu Červenému krížu, ktorý sa zúčastňuje na záchranných prácach v postihnutých oblastiach v pohorí Apeniny v strednom Taliansku. Jedno euro venuje zákazník a jedno reštaurácia.

 

Známy britský šéfkuchár Jamie Oliver na Facebooku vo štvrtok napísal, že on a 700 šéfkuchárov v jeho sieti talianskych reštaurácií v Británii budú spomínané jedlo servírovať a venujú dve eurá za každú predanú porciu na pomoc pri záchranných akciách v Taliansku.

 

Oliver napísal priaznivcom na Instagrame, že "toto už naozaj niečo zaváži" a peniaze pôjdu hasičom, do táborov, na potraviny, oblečenie a lekársku pomoc.

 

"Myslím, že ľahko získame na pomoc tisíce a tisíce libier," uviedol Oliver.

 

Centrom každoročného festivalu cestovín, nazývaného sagra, bol v Amatrice miestny hotel Roma, v ktorého reštaurácii sa jedlo s omáčkou amatriciana podávalo.

 

Hotel je však v troskách a v nich zahynulo niekoľko ľudí.

 

"Dúfajme, že mesto Amatrice sa znovuzrodí," povedal pre agentúru AP Luca Palombini, zástupca šéfkuchára z hotela Roma, ktorý sa nachádza v nemocnici San Salvatore v meste L'Aquila a lieči si zlomeninu nohy. "(Omáčka) amatriciana bude ešte lepšia, špagety s omáčkou budú ešte lepšie. Dúfam, že mesto sa opäť narodí a že sa pohneme dopredu, že bude ešte lepšie než doteraz."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies