Jedným z najväčších problémov dopravy v hlavnom meste je nepriepustnosť komunikácií

NETKY.SK • 30 December 2019, 14:42 • 2 min
Jedným z najväčších problémov dopravy v hlavnom meste je nepriepustnosť komunikácií

BRATISLAVA - Jedným z najväčších problémov v kontexte dopravy v Bratislavskom kraji je nepriepustnosť komunikácií, tvrdí generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) Zuzana Horčíková.

slovakia

left justify in out

V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) je podľa nej potrebné odstrániť investičný dlh, ktorý vznikol zanedbávaním infraštruktúry.


"Budeme sa musieť pozrieť na budovanie nových prestupných bodov, kde by ľudia mohli prestúpiť z jedného módu na druhý mód suchou nohou, teda tak, aby nemuseli kráčať 200-300 metrov na zastávku. Proces budovania nových prestupných terminálov sa už naštartoval a v tomto roku boli prvé z nich otvorené,“ uviedla Horčíková s tým, že nedostatok týchto prestupných bodov sa bude postupne znižovať, keďže ďalšie sa tiež pripravujú.

 

Výstavba 
V rámci systému integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji vzniklo a už sa aj zrealizovalo niekoľko projektov. Vo štvrtok 12. decembra otvorili záchytné parkovisko v Pezinku pre 299 miest pre autá, jeho výstavba stála 2,15 milióna eur. Koncom októbra otvorili záchytné parkovisko v Šenkviciach v okrese Pezinok, ktoré stálo 1,2 milióna eur a pribudlo tak 87 parkovacích miest.

 

V pondelok 23. septembra otvorili záchytné parkovisko v Malackách s 91 miestami pre autá. Jeho vybudovanie stálo približne 750-tisíc eur. V utorok 30. júla slávnostne otvorili prestupný dopravný terminál financovaný z IROP vo Svätom Jure. Stál takmer 613-tisíc eur a pozostáva z 58 parkovacích miest a niekoľkých prístreškov pre bicykle, súčasťou sú aj dve parkovacie miesta pre autobusy.

 

V utorok 23. júla schválil Slovenský pozemkový fond (SPF) výstavbu záchytného parkoviska v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec so 158 miestami pre autá a 80 stojísk pre bicykle. Bude stáť približne 1,7 milióna eur. Záchytné parkovisko pribudne v roku 2021 aj v Nových Košariskách v okrese Senec (165 miest pre autá, 50 miest pre bicykle) a v roku 2022 v Zohore v okrese Malacky (207 miest pre autá, 50 miest pre bicykle).

 

img

 

Integrácia dopravy

Aktivity v oblasti integrovanej dopravy vyvíja aj mesto Senec, v návrhu rozpočtu na rok 2020 plánuje vyčleniť peniaze na parkovací dom v blízkosti železničnej stanice, aj na cyklotrasu, ktorá by spájala železničnú stanicu v Senci so železničnou zastávkou vo Veľkom Bieli.

Bratislavská integrovaná doprava zastrešuje koordináciu dopravných služieb v bratislavskom regióne (Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji).

 

Hlavnou výhodou cestovania v rámci integrovanej dopravy je možnosť zakúpením jedného lístka využívať viacero dopravcov za rovnakých prepravných a tarifných podmienok. Do systému integrovanej dopravy sú zapojení Dopravný podnik Bratislava, RegioJet, Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko, v Bratislavskom kraji sa tento systém uplatňuje zatiaľ v regiónoch Dunajská Lužná, Pezinok, Malacky a Senec. Od 1. augusta je do systému integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji zapojená aj železničná stanica v Trnave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona