Jednu z parížskych ulíc pomenovali prvý raz po módnej návrhárke

NETKY.SK • 30 September 2018, 15:29 • 2 min
Jednu z parížskych ulíc pomenovali prvý raz po módnej návrhárke

PARÍŽ - Magistrát francúzskej metropoly Paríž v sobotu slávnostne pomenoval jednu z ulíc mesta po zosnulej módnej návrhárke Sonii Rykielovej. Ulica s názvom Allée Sonia Rykiel sa nachádza uprostred rozsiahleho bulváru v južnej časti mesta známej ako Rive gauche, kde návrhárka často nakupovala na trhovisku.

slovakia

left justify in out

Ide o prvý prípad, keď Paríž pomenoval akýkoľvek druh cestnej komunikácie po módnom návrhárovi, prízvukuje stanica France 24. Rykielová si v roku 1968 otvorila svoj prvý módny butik v štvrti Saint-Germain-des-Prés, ktorý sa taktiež nachádza v 6. parížskom obvode, v krátkej vzdialenosti od miesta, ktoré teraz po nej nesie meno.

 

"Sonia Rykielová nám dala okúsiť slobodu, bola najparížskejšou zo všetkých Parížanov," uviedla starostka francúzskeho hlavného mesta Anne Hidalgová. Rykielovej nasledovníčka a šéfka jej módnej značky Julie de Libranová pripravila v predmetnom úseku, kde sa nachádzajú stánky s ovocím a zeleninou, tematickú módnu prehliadku.

 

Vedenie mesta sa však ohľadom pomenovania ulice po ďalšom módnom návrhárovi - Karlovi Lagerfeldovi alebo Christianovi Diorovi - zatiaľ nevyjadruje. Pomenovanie po ikone francúzskej a svetovej módy Coco Chanelovej je politicky citlivé, keďže počas druhej svetovej vojny mala úzky kontakt s nacistickými dôstojníkmi.

 

Sonia Rykielová sa narodila židovským rodičom v roku 1930 v meste Neuilly-sur-Seine pri Paríži. Jej matka bola ruského pôvodu, otec rumunského. Zomrela v auguste 2016 vo veku 86 rokov na Parkinsonovu chorobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies