Jednu z dvoch bômb určených pre USA zneškodnili 17 minút pred výbuchom

NETKY.SK • 5 November 2010, 08:10 • 2 min
Jednu z dvoch bômb určených pre USA zneškodnili 17 minút pred výbuchom

Jednu z dvoch bômb určených pre USA zneškodnili 17 minút pred výbuchom

slovakia

left justify in out

img

Jedna z dvoch z Jemenu odoslaných zásielok s výbušninami bola zneškodnená iba 17 minút pred tým, ako mala explodovať. Bez ďalších podrobností to dnes uviedol francúzsky minister vnútra Brice Hortefeux.
      Letecké zásielky s bombami boli určené pre židovské synagógy v americkom Chicagu, bezpečnostné zložky ich zachytili vo Veľkej Británii a Spojených arabských emirátoch (SAE).
      Balíky obsahovali výbušninu pentrit PETN, použitú aj pri vlaňajšom nevydarenom bombovom útoku na lietadlo, smerujúce do amerického Detroitu.
      Vyšetrovatelia sústredili pozornosť na výrobcu bômb z jemenskej odnože al-Káidy. Vyrobil aj bombu, ktorá vlani na Vianoce v americkom lietadle nevybuchla.
      Americká armáda chce v budúcom roku výrazne zvýšiť vojenskú pomoc pre Jemen, a to v oblasti výzbroje a výcviku. USA plánujú poskytnúť krajine, bojujúcej s tamojšími extrémistami z al-Káidy, 250 miliónov amerických dolárov (asi 177 miliónov eur).
      Zvýšenie americkej pomoci, ktorá tohto roku predstavovala 155 miliónov dolárov (vyše 109,6 milióna eur), bolo odporúčané ešte pred tým, ako sa minulý týždeň našli letecké zásielky s bombami. O sume sa však ešte nerozhodlo, pretože všetky výdavky musí schváliť nový Kongres.
      Jemenské bezpečnostné zložky oznámili, že na trhovisku v juhojemenskom meste ad-Dáli dnes vybuchla bomba uložená aute. Explózia zabila dvoch ľudí a 22 ďalších zranila.
      Slabá ústredná vláda v Jemene bojuje s rastúcou hrozbou al-Káidy, ale aj s ďalšími problémami - so šiitským povstaním, separatistickým hnutím na juhu krajiny a s prudko sa zvyšujúcou chudobou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona