Jednou z Guterresových priorít na čele OSN bude zastaviť vojnu v Sýrii

NETKY.SK • 16 Október 2016, 09:09 • 2 min
Jednou z Guterresových priorít na čele OSN bude zastaviť vojnu v Sýrii

NEW YORK - António Guterres, ktorý 1. januára 2017 nahradí Juhokórejčana Pan Ki-muna vo funkcii generálneho tajomníka OSN, uviedol, že jednou z jeho priorít bude riešenie situácie v Sýrii.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre spravodajskú televíziu France 24 uviedol, že "(sýrsky) národ si nezaslúži takúto situáciu".

 

"Túto vojnu treba zastaviť za každú cenu," zdôraznil, pričom uznal, že prostriedky, ktoré bude mať ako šéf OSN k dispozícii, na to nepostačia. Dodal však, že generálny tajomník OSN môže viesť rokovania. "Môže presviedčať, môže mať odhodlanie priviesť znepriatelené strany na cestu dialógu," uviedol Guterres, ktorý súčasne vyjadril presvedčenie, že aktéri konfliktu v Sýrii sa jedného dňa dokážu posadiť za rokovací stôl a diskutovať.

 

Pokiaľ ide o samotnú OSN, ktorú jej kritici často označujú za zbytočnú, Guterres uviedol, že "verí v jej účinnosť".

 

"Spojené národy musia mať morálnu autoritu s reálnym vplyvom v teréne," vyhlásil. Poukázal na pôsobenie tzv. modrých prílb v misiách OSN rôznych častiach sveta, ale súčasne vyjadril poľutovanie nad tým, že príslušníci jednotiek OSN bývajú podozrievaní zo závažného porušovania ľudských práv či sexuálnych útokov.

 

V rozhovore pre nemecký magazín Focus Guterres vyhlásil, že OSN musí vyvinúť viac úsilia pre to, aby krízy vo svete v princípe ani nevznikali.

 

"Diplomati by mali predchádzať konfliktom, ale my musíme vytvoriť podmienky pred zlepšenie životných podmienok, posilnenie bezpečnosti, pre ochranu a dodržiavanie ľudských práv a odstránenie následkov klimatickej zmeny," zdôrazil portugalský politik.

 

Guterres sa vyslovil aj za prerozdelenie utečencov po celom svete. Krajiny ako Libanon, Turecko, či Jordánsko treba podľa jeho názoru zbaviť tlaku, ktorému sú vystavené kvôli náporu migrantov.

 

"Musíme ich podporiť viac ako doteraz a rozdeliť utečencov po celom svete. Potrebujeme komplexný a efektívny systém prerozdeľovania, ale nielen do (krajín) Európy, ale aj Severnej Ameriky, Latinskej Ameriky, Austrálie," zdôraznil. Pripomenul situáciu zo 70. rokov minulého storočia, keď medzinárodné spoločenstvo pomáhalo pri prijímaní a rozmiestňovaní utečencov z Vietnamu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona