Jednotný digitálny trh je prioritou slovenského predsedníctva v EÚ aj AmCham

NETKY.SK • 26 Máj 2016, 14:50 • 2 min
Jednotný digitálny trh je prioritou slovenského predsedníctva v EÚ aj AmCham

BRATISLAVA – Slovensko sa bude počas predsedníctva v Európskej únii (EÚ) snažiť posilňovať európsku ekonomiku, zmodernizovať a rozšíriť jednotný trh, presadzovať udržateľnú migračnú a azylovú politiku a venovať pozornosť externému prostrediu. To sú podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) priority polročného pôsobenia na čele EÚ, ktoré sa začne v júli. Americká obchodná komora (AmCham) považuje za kľúčovú výzvu práve dokončenie jednotného digitálneho trhu.

slovakia

left justify in out

„Chceme byť pragmatickí, sústrediť sa na hmatateľné výsledky pre európskych občanov, chceme spájať a hľadať kompromisy prijateľné pre všetkých. Budeme počúvať hlas ľudu, chceme sa zamerať na potreby obyčajných ľudí a pomôcť znovu nastoliť dôveru občanov v európsky projekt,“ uviedol Lajčák na dnešnej konferencii AmCham v Bratislave.

 

Pre dosiahnutie tohto cieľa sa Slovensko zameria na štyri priority. Bude podporovať ekonomické prostredie priaznivé pre investície, rast a vytváranie pracovných miest. To zahŕňa prehlbovanie hospodárskej a menovej únie a únie kapitálových trhov. „Skutočný jednotný kapitálový trh odomkne nové zdroje cezhraničného financovania, čo uľahčí život firmám závislým od bankového sektora,“ priblížil šéf rezortu diplomacie.

 

Z pohľadu jednotného trhu vidí priestor na progres v oblasti digitalizácie a elektronického obchodu, ktorý podľa neho potrebuje rovnaké pravidlá. „Chceme sa zamerať na odstraňovanie bariér prenosu dát, geografického blokovania a medzinárodný roaming,“ opísal. SR má tiež prispieť k vytvoreniu spoľahlivej a konkurencieschopnej energetickej únie posilňovaním energetickej bezpečnosti, regionálnej spolupráce a solidarity. Za kľúčovú považuje minister diverzifikáciu zdrojov, dodávateľov a tranzitných trás.

 

V otázke migrácie nemá byť Slovensko podľa Lajčáka len krízovým manažérom, ale presadzuje komplexný prístup. Ten zahŕňa sprevádzkovanie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, modernizáciu vonkajších schengenských hraníc či efektívnu spoluprácu s tretími krajinami pôvodu a tranzitu. Pozornosť chce SR venovať aj medzinárodným obchodným dohodám, ako je TTIP (Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií) a politike rozširovania únie.

 

Šéf Americkej obchodnej komory pri EÚ Karl Cox označil za najväčšiu výzvu, ktorej dnes čelia podnikatelia aj spotrebitelia v únii, práve nedokončený vnútorný trh. „Existujú obchodné bariéry najmä pri digitálnych tovaroch a službách v Európe, ktoré obmedzujú ponuku a zvyšujú tiež ceny pre zákazníkov. Veríme preto, že slovenské predsedníctvo presadí viacero vecí v oblasti jednotného trhu, najmä v digitálnej sfére,“ povedal.

 

Odstrániť prekážky, ktoré bránia zákazníkom v prístupe na zahraničné stránky a nakupovaní na weboch mimo ich národného štátu, preto vníma ako nevyhnutné. „Slovensko je relatívne malý trh a práve vďaka tomu môžu slovenskí spotrebitelia profitovať z prístupu na európsky trh viac ako spotrebitelia z iných krajín,“ dodal Cox.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies