Jednotky OSN v Kolumbii začali odstraňovať arzenál bývalých povstalcov FARC

NETKY.SK • 1 August 2017, 08:13 • 2 min
Jednotky OSN v Kolumbii začali odstraňovať arzenál bývalých povstalcov FARC

BOGOTA - Jednotky OSN začali v pondelok z demobilizačných zón odstraňovať kontajnery obsahujúce viac než 7000 zbraní, ktoré odovzdali bývalí bojovníci Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC).

slovakia

left justify in out

Tamojšia vláda dosiahla vlani s touto najväčšou povstaleckou skupinou krajiny mierovú dohodu.

 

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos vyhlásil, že odstránenie tohto arzenálu znamená ukončenie prímeria, ktoré sa začalo v júni 2016. Na zverejnených záberoch OSN bolo vidno vo vnútri kontajnerov haldy opotrebovaných strelných zbraní zabalených v plastových obaloch.

 

Približne 7000 členov FARC ukončilo odovzdávanie svojich zbraní koncom júna. Arzenál bude roztavený a z materiálu vzniknú tri mierové pamätníky. Bývalí povstalci sa teraz opätovne včleňujú do civilného života.

 

Ozbrojený konflikt trval vyše päť desaťročí a vyžiadal si najmenej 250.000 mŕtvych a 60.000 nezvestných. Mierovú dohodu pritom v ľudovom hlasovaní voliči tesne odmietli, následne ju však presadil kolumbijský Kongres. Zároveň sa stanovilo, že amnestiu dostanú len tí členovia FARC, ktorí nespáchali závažné zločiny.

 

Za úsilie o dosiahnutie mierovej dohody udelili vlani prezidentovi Santosovi Nobelovu cenu za mier.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies