Jednotky mierovej misie KFOR sú pripravené zasiahnuť v Kosove

NETKY.SK • 4 August 2022, 08:59 • 2 min
Jednotky mierovej misie KFOR sú pripravené zasiahnuť v Kosove

BRUSEL - Jednotky mierovej misie NATO v Kosove (KFOR) sú pripravené zasiahnuť, ak bude ohrozená stabilita Kosova po najnovších nepokojoch na kosovsko-srbskej hranici.

slovakia

left justify in out

Šéf NATO Jens Stoltenberg to podľa tlačovej agentúry AFP povedal po diskusii so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom.

 

„Hovoril som s prezidentom Srbska Vučičom o napätí v severnom Kosove," oznámil Stoltenberg na svojom účte na Twitteri. Podľa neho sa všetky zainteresované strany musia zapojiť do konštruktívneho dialógu pod vedením EÚ a svoje nezhody riešiť diplomatickou cestou.

 

Z domova: Juraj Krúpa: Vojna na Ukrajine je horšia ako zvýšenie cien

 

img

 

„Ak bude ohrozená stabilita, NATO - KFOR je pripravené zasiahnuť, čo je v súlade s mandátom OSN," vysvetlil Stoltenberg. Sily NATO pôsobiace v Kosove majú 3 775 vojakov z 28 krajín. Mandátom misie KFOR je zaistiť bezpečné prostredie a garantovať slobodu pohybu v prospech všetkých komunít v Kosove."

Stoltenberg už v utorok hovoril aj s kosovským premiérom Albinom Kurtim, pričom zdôraznil potrebu vyhnúť sa jednostranným krokom, ktoré by zhoršili súčasnú napätú situáciu.

 

Ekonomika: URSO vyzýva vládu: Ak okamžite nezakročíte, ľudia si nebudú môcť dovoliť platiť za elektrinu

 

img

 

Najnovšiu eskaláciu napätia medzi Belehradom a Prištinou vyvolalo opatrenie, podľa ktorého si mali ľudia so srbskými dokumentami pri vstupe na kosovské územie vymeniť doklady za dočasné. Situácia sa vyostrila v nedeľu, v predvečer platnosti nariadenia, keď srbské komunity začali na protest blokovať cesty a stavať barikády.

Vláda v Prištine nakoniec oznámila, že sa účinnosť nového opatrenia odloží o mesiac do 1. septembra.

 

Súvisiace: Kosovo oznámilo odloženie nových pravidiel na hraniciach so Srbskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies