Jednotkou v zahraničnom obchode vo svete je Čína, vystriedala USA

NETKY.SK • 10 Január 2014, 16:16 • 2 min
Jednotkou v zahraničnom obchode vo svete je Čína, vystriedala USA

PEKING - Čína podľa všetkého minulý rok predstihla Spojené štáty v oblasti zahraničného obchodu. Naznačujú to najnovšie údaje Pekingu, ktoré zverejnil za rok 2013. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov z čínskeho colného úradu dosiahol objem zahraničného obchodu Číny minulý rok 4,16 bilióna USD (3,06 bilióna eur). To je o 7,6 % viac než v roku 2012. Hodnota vývozu predstavovala 2,21 bilióna USD a dovozu 1,95 bilióna USD.

Údaje naznačujú, že Čína "prekonala USA na poste najväčšieho obchodníka na svete", uviedla v reakcii na oznámené údaje austrálska banka Australia and New Zealand Banking Group.

Spojené štáty zatiaľ zverejnili výsledky za prvých 11 mesiacov minulého roka, no tie signalizujú, že Čína Američanov v minulom roku z prvej priečky v objeme obchodu pravdepodobne vytlačila. Od januára do konca novembra dosiahol celkový objem zahraničného obchodu USA hodnotu 3,56 bilióna USD. Výsledky za celý rok 2013 by mal Washington zverejniť na budúci mesiac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies