Jedno z lietadiel Fokker pre ministerstvo vnútra je už na premaľovaní

NETKY.SK • 16 September 2016, 17:02 • 2 min
Jedno z lietadiel Fokker pre ministerstvo vnútra je už na premaľovaní

BRATISLAVA – Jedno z lietadiel Fokker 100, ktoré bude súčasťou letky ministerstva vnútra, je už na premaľovaní. Agentúre SITA to potvrdili z tlačového odboru rezortu vnútra.

slovakia

left justify in out

Tento stroj by letka mohla mať k dispozícii 26. septembra. Ďalší stroj očakávajú do konca tohto roku. V rámci obnovy letky rezort kúpil od rakúskej spoločnosti dve lietadlá Fokker 100, ktoré boli vyrobené v roku 1991, majú nalietaných 30-tisíc hodín a dolet približne 4 900 kilometrov. Kapacita je 30 miest, lietadlo má na palube aj jedno lôžko pre ležiaceho pacienta. Náklady na oba stroje, vrátane prostriedkov na generálnu opravu, by nemali spolu presiahnuť päť miliónov eur.


Letka v rámci obnovy už používa lietadlo Airbus A-319, ktoré tiež nie je nové, ale podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka išlo v tomto prípade o veľmi dobrý pomer cena-výkon a lietadlo malo veľmi málo nalietané. Za Airbus A-319 zaplatilo ministerstvo vnútra 41,9 milióna eur. Toto lietadlo je možné v prípade potreby zmeniť v jednej časti na evakuačnú palubu, čím sa zdvojnásobí kapacita alebo sa použije tretia paluba, ktorá predstavuje päť medicínskych lôžok pre stredne a ťažko zranených pacientov.


Ministerstvo vnútra malo doteraz vo svojej letke dve lietadlá Jak-40 a dva Tupolevy TU-154 M, z ktorých jeden je odstavený na ploche a nelieta. Minister vnútra v súvislosti s Fokkermi uviedol, že ich bude po desiatich až pätnástich rokoch potrebné vymeniť. Airbus by mohol slúžiť ďalších 30 rokov. Jedno z lietadiel TU-154 M bude aspoň tri nasledujúce roky slúžiť ako záloha alebo na humanitárne účely. Lietadlá Jak-40 budú podľa šéfa rezortu vnútra takisto ešte lietať, aj keď sú už podľa Kaliňáka „za zenitom“. Jeden dolieta tento rok, druhý má pred sebou ešte jeden.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies