Jedno dieťa pred podaním Dubovcovej v domove Peto už nebolo

NETKY.SK • 9 August 2016, 12:04 • 2 min
Jedno dieťa pred podaním Dubovcovej v domove Peto už nebolo

BRATISLAVA – Dievča, ktoré bolo ešte vlani v súkromnom detskom domove Peto, sa pred podaním verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej v ňom už nenachádzalo.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak, maloleté dievča tak bolo pred podaním ombudsmanky na základe rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I zo 7. marca v osobnej starostlivosti budúcich osvojiteľov.

 

Ombudsmanka sa totiž ešte v apríli obrátila na viaceré okresné súdy práve pre detský domov Peto, ktorý spravuje dcéra komisárky pre deti Viery Tomanovej Petronela. Ako vtedy uviedol ombudsmankin poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, "verejná ochrankyňa práv podáva okresným súdom podnety na začatie konania z úradnej moci súdu vo veci starostlivosti o maloleté deti, ktoré sú umiestnené v súkromnom detskom domove". Jana Dubovcová podala podnety na Okresný súd Malacky ako aj na Okresné súdy Bratislava I, II, III, IV a V, aby začali konanie z úradnej moci súdu a vzhľadom na existujúce pochybnosti posúdili poskytovanie starostlivosti o tieto deti. V detskom domove Peto porušujú podľa poslankyne NR SR za SaS Natálie Blahovej a podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej (SaS) práva detí.


„Na základe predbežného opatrenia súdu Bratislava I, vykonateľného 19. novembra 2015, bola maloletá dočasne umiestnená v zariadení nahradzujúcom rodičovskú starostlivosť, a teda v detskom domove Peto. Návrh na nariadenia tohto predbežného opatrenia na dočasné umiestnenie maloletej v detskom domove podal 12. novembra 2015 úrad práce, sociálnych vecí a rodiny,“ vysvetlil pre agentúru SITA Adamčiak. Následne súd v marci rozhodol o tom, že dievča bude osvojené, domov Peto ho tak musel odovzdať budúcim osvojiteľom. „Dňa 25. apríla bola maloletá rozsudkom zverená do preosvojiteľskej starostlivosti budúcich osvojiteľov. Rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 23. mája,“ dodal.


Okresný súd Bratislava V konanie v prípade detského domova Peto zastavil. Súd podľa sudkyne skonštatoval "nedôvodnosť zmeny ústavného zariadenia detí". Okresný súd Malacky bude samostatne rozhodovať o jednom dieťati v detskom domove. "Na Okresný súd Malacky bol doručený podnet verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej na začatie konania vo veci starostlivosti o maloleté deti umiestnené v súkromnom detskom domove Peto týkajúci sa dvoch detí, v prípade jedného dieťaťa bola vec vylúčená na samostatné konanie," píše sa v odpovedi súdu Malacky, ktorú agentúre SITA poskytla vyššia súdna úradníčka z Krajského súdu Bratislava Daniela Meravá.

 

Na Okresnom súde Bratislava II evidujú podľa Meravej dve takéto súdne konania, no obe zákonné sudkyne sú na dovolenke. V prípade Okresného súdu Bratislava III hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak uviedol, že mali jeden návrh na umiestnenie dieťaťa do domova Peto, a to ešte v čase, keď sa situácia okolo neho ešte neriešila. Na tomto súde neboli na začatie konania podľa neho dôvod ani podmienky, keďže detí, ktoré putovali do detského domova Peto, bolo len pár, a teraz sú už osvojené. Okresný súd Bratislava IV sa vyjadril, že "na Okresnom súde Bratislava IV sa vedú tri konania vo veci podnetu verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej o zmenu ústavného zariadenia maloletých detí. Vo všetkých troch konaniach bolo rozhodnuté uznesením, bez nariadenia pojednávania tak, že súd nezačína konanie o zmenu ústavného zariadenia, pretože zo zistených skutočností nevyplývajú žiadne dôvody, pre ktoré by bolo potrebné začať konanie ex offo na zmenu ústavného zariadenia". 


"Verejný ochranca práv podľa zákona o verejnom ochrancovi práv nepreskúmava rozhodnutia súdov, ale len postup súdov z hľadiska efektívnosti a plynulosti konaní. Po obsahovej stránke ich činnosť skúmať nemôže. Z toho vyplýva, že nemôžem posudzovať a hodnotiť rozhodnutia súdov týkajúce sa môjho podnetu na začatie konania z úradnej moci vo veci maloletých detí umiestnených v súkromnom detskom domove," vysvetlila ombudsmanka Jana Dubovcová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies